Kemi

Opløsnings spg.

10. juni 2008 af karinahv (Slettet)
Sidder lige med fældningsreaktioner...

jeg har redegjort for let og tungtopløslige salte og deres forbindelse med fældningsreaktioner.

Men nu er jeg forvirret!

Hvad med opløsligheden når en opløsning er mættet??? ja altså så udfældes stoffet lige så hurtig som det opløses...

men har det sammenhæng med en fældningsreaktion, eller hvor i kemien høre det henne?

Håber der er nogle kloge hoveder derude.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2008 af mathon

en given mængde opløsningsmiddel kan kun opløse en vis - ved tilsætningen synlig - stofmængde. Overskrides denne stofmængde er opløsningen overmættet resulterende i stofudskillelse, uanset om det opløste stof består af ioner eller molekyler.

fældning er et resultat af TUNGTopløselige saltes overskridelse af deres opløselighedsprodukt, hvilket allerede sker i knap synlig mængde.

MR(s) <--> M^(+)(aq) + R^(-)(aq),

[M^(+)(aq)]*[R^(-)(aq)] = K_op, som er af størrelsesorden 10^(-10)-10^(-18) M^2

hvor
M er metallet
R er syreresten

ex.
AgCls) <--> Ag^(+)(aq) + Cl^(-)(aq),

[Ag^(+)(aq)]*[Cl^(-)(aq)] = K_op(AgCl) = 2*10^(-10) M^2

Svar #2
10. juni 2008 af karinahv (Slettet)

jamen er en fældningsreaktion så en overmættet opløsning af et tungt opløsligt salt?

Umiddelbart tror jeg ikke fældningsreaktion og over mættet opløsning hænger sammen.

altså skal man ikke forklare det under fældningsreaktioner....?

Det med overmættet osv er vel bare ved alm blanding hvor stoffet ikke danner nye stoffer. men hvor vand ikke kan opløse mere.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2008 af mathon

nej
det er en øjeblikkeligt forløbende reaktion mellem TUNGTopløselige saltes ioner
M^(+)(aq) + R^(-)(aq) <--> MR(s)
blot nogle få forskelligt ladede ioner bringes i kemisk kontakt

medens
overmætning først indtræffer, når anselige mængder stof - dvs. regnet i mg - er tilført opløsningsmidlet

Svar #4
10. juni 2008 af karinahv (Slettet)

Du er super! tak der sparede du mig lige for 3 timers roden rundt læsning ;)

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2008 af mathon

...overmætning omhandler slet ikke tungtopløselige stoffer...

Skriv et svar til: Opløsnings spg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.