Fysik

Fundamentale ligninger indenfor fysikken

14. juni 2008 af MiaMette (Slettet)
Hvad vil være et godt bud på de mest "fundamentale" ligninger indenfor fysikken?

Fx kan Keplers love udledes af Newtons love, så Newtons love er mere fundamentale end Keplers love (selvom det historisk set var den anden vej om).

Og er de mest fundamentale love teoretiske eller empiriske?

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Maxwells ligninger og generel relativitet ville være gode bud. Newtons love er blot generel relativitet brugt på et svagt gravitationelt felt og al elektromagnetisme kan udledes af Maxwellligningerne.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2008 af SørenJS (Slettet)

Jeg ville mene at E=mc2 er en ganske fundamental ligning. Den siger (så vidt jeg har forstået) at alle ting har en mængde energi i sig hele tiden, selvom de ikke indeholder nogen konventionel energi, som f.eks. kemisk energi, potentiel energi eller kinetisk energi, - dette gør jo faktisk op med Newtons teorier.

Jeg ved ikke om det var dette du ledte efter?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Den ligning er en del af den specielle relativitetsteori, der igen er den generelle anvendt på Minkowski-rum. ;)

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2008 af Riemann

#0
De mest fundamentale love man lærer i gymnasiet er vel nok Newtons tre love, Newtons tyngdelov og den elektriske tiltrækningslov (coulombkraften)...

Termodynamikkens anden hovedsætning, som siger at entropien vokser, er også meget grundlæggende.

Det specielle relativitetsprincip, som siger, at de fysiske love skal være de samme i alle inertialsystemer er også en MEGET fundamental lov, som hele tiden bruges, når man "laver naturlove" (dvs., man forkaster teorier som ikke opfylder dette princip).

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juni 2008 af SørenJS (Slettet)

#3
Kunne du ikke lige uddybe det? Var det jeg sagde forkert? Du skal være mere end velkommen til at rette mig. =p

Anyway:

Er termodynamikkens første lov ikke også ret fundamental?
Den beskriver jo, hvordan at energimængden i universet er konstant. (Det kan så godt være, at jeg også har misforsået den, men nu har jeg da en chance for at blive rettet..)

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2008 af Riemann

#5
Det du skriver er ikke forkert. - Jerslev argumenterer bare for at ligningerne i den generelle relativitetsteori er mere grundlæggende (fordi E=mc^2 kan udledes ud fra disse ligninger).

Man kunne også godt tage den første hovedsætning med - den er også vigtig.

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juni 2008 af SørenJS (Slettet)

#6
Okay, tak.

Da jeg ikke har andet at bruge min nat på, vil jeg nu kigge lidt på den generelle relativitetsteori.

Svar #8
16. juni 2008 af MiaMette (Slettet)

Tak for jeres svar.

#4 Er tyngdeloven og Newtons 2. lov ikke to sider af samme sag?

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. juni 2008 af Riemann

#8
nej.

Newtons anden lov siger at F=m*a, hvor F er den resulterende kraft, m er massen og a er accelerationen.

Newtons tyngdelov siger at tyngdekraften mellem to objekter med massen m og M er

F=G*M*m/r^2

hvor G er gravitationskonstanten og r er afstanden mellem objekterne,

Svar #10
16. juni 2008 af MiaMette (Slettet)

#9 Hvis du indsætter a = g i Newton2 og indsætter M = jordens masse, r = jordens radius (egt. afstanden fra legemet til jordens massemidtpunkt, men blablabla), så ender man også med G*M/r^2 = g (tilsv. for andre planeter, går jeg ud fra), så begge formler giver F=m*g. Spørgsmålet er så hvilken en, der er bygget på den anden.

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. juni 2008 af Riemann

Du kan ikke udlede udtrykket, g = G*M/r^2, vha F=m*a og du kan heller ikke gå den anden vej.

Newtons anden lov fortæller, hvordan et legeme bevæger sig, når det påvirkes af en kraft.

Newtons gravitationslov fortæller, hvad kraften er på et legeme, når det bevæger sig i et tyngdefelt.

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. juni 2008 af Riemann

#11
Den første linie i mit indlæg er ikke helt korrekt.... Jeg mener følgende:

Du kan ikke udlede at a=g vha F=m*a. Det er en definition, at g=GM/r^2. Det newtonstyngdelov siger er, at a=g...

Skriv et svar til: Fundamentale ligninger indenfor fysikken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.