Fysik

Drakes Ligning

15. juni 2008 af Frk.Unik (Slettet)
Hej jeg skal til mundtlig fysik eksamen på C niveau på tirsdag og har et overspørgsmål der handler om Drakes ligning og liv.

er der nogen der kan fortælle mig lidt om problematikken bag de forskellige elementer af ligningen. og evt koble det til emnet "LIV"

jeg forstår godt hovedsagligt hvad det drejer sig om, men savner en dybere forståelse af ligningens elementer
har søgt og søgt på nettet, men det er tit et for højt niveau de skriver på, så derfor taber jeg tråden.

så hvis nogen gider fortælle mig lidt om det på et niveau der svarer til fysik C, ville det være mig taknemligt.

Mvh Pattie

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2008 af JesperJuul (Slettet)

Se denne side: http://users.cybercity.dk/~kam1966/drake.htm

Svar #2
15. juni 2008 af Frk.Unik (Slettet)

jeg har netop siddet og nærstuderet denne side.

savner bare en forenklet forklaring, men ikke for-forenklet.
lyder indviklet!?

men bare en forklaring på C-niveau

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2008 af QaZZaQ

Ligningen skulle fortælle hvor mange intelligente civilisationer der er i eksempelvis Mælkevejen, som vi teoretisk kunne kommunikere med.
Dette antal er N.

Antallet som vi kan kommunikere med afhænger naturligvis af hvor mange civilisationer der er i det hele taget i en galakse.
Dette afhænger igen af hvor stor sandsynligheden for at liv opstår på en planet er, og hvor mange planetsystemer der er, som afhænger af hvor mange stjerner der er osv.

Så grundlæggende tager Drakes ligning én ubekendt, N, og deler den op i 7 andre ubekendte. De 7 nye ubekendte er lettere at forholde sig til.
Det gode ved Drakes ligning er at den opdeler problemet i mindre problemer som man så kan forsøge at løse hver for sig.
For alle parametrerne i ligningen er faktisk meget dårligt bestemt. Så, som det allerbedste kan man kun bruge Drakes ligning til at give et meget groft skøn over N.

Har du mere konkrete spørgsmål til en eller flere af de enkelte parametre så meld tilbage


Svar #4
16. juni 2008 af Frk.Unik (Slettet)

har prøvet at lave en analyse af hver parameter i ligning, men som du nok kan se går det ikke så godt. kunne godt tænke mig noget hjælp til dette? hvis det kunne lade sig gøre:D

Analyse af hvert element i Drakes ligning, hver for sig :

R: antallet af fødte stjerner i Mælkevejen hvert år, er gennemsnitlig 1.(middelhyppighed: 0,3-3). Astronomer er ret sikre på dette

Fp: er betragtelig. Fx hvis en stjerne har et planetsystem, så er to eller tre af dens planeter/måner muligvis passende for livets oprindelse. Så måske er produktet af fp ikke meget mindre end 1.
Ne:
Fl:
Fi:
Fc: Radio kan være håbløst primitiv sammenlignet med noget, vi stadig mangler at opdage. Så kan man tænke, at en anden civilisation prøver at kommunikere via en anden form vi ikke kender til
L:

kunne gså godt tæne mig at høre lidt mere om problmerne ved ligningen.
har ind til videre kun skrevet dette:

Problemer ved Drakes ligning:
1. R - den hastighed, hvormed nye stjerner dannes i galaksen.! --> Relevant for vurdering af eksistensen af intelligent liv i vor galakse i dag?


håber du kan se meningen i det jeg har plukket ud fra mine noter. det er som sagt skrevet så jeg bedere kan forstå og huske ting :D
Ja altså noter :DD
mange tak for den hjælp du allerede har givet :D


Svar #5
16. juni 2008 af Frk.Unik (Slettet)

Jo en andenting jeg også er ret forvirret over er: N.

er N observerbare civilasationer uden for mælkevejen eller inden for mælkevejen, eller begge ting?

jeg har jo læst lidt rundt omkring om det på nettet, og det er som om nogle af parameterne handler om ting inden for mælkevejen og andre udenfor, i samme forklaring til ligningen. er det meningen at nogle af værdierne skal være som ting uden for og andre inden for?

for hvis det er tilfældet kan jeg ikke rigtig se logikken i det?

håbr jeg kunne forklare forstålig hvad jeg mente:D

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2008 af QaZZaQ

N=R*fp*ne*fl*fi*fc*L

N:
Antallet af observerare civilisationer i Mælkevejen

R:
Hastigheden hvormed der dannes sollignende stjerner i Mælkevejen. Sollignende stjerner, da det kun er disse der har mulighed for at give ophav til liv. R kan bestemmes ud fra observationer. Den anslås, ifølge nogle astronomer, til at være R= 1 sollignende stjerne pr. år.

fp:
Brøkdelen af sollignende stjerner der har planeter. Ifølge teorierne vedrørende solsystemets dannelse, så var planeterne en naturlig konsekvens solsystemets dannelse. Så fp har formentlig en værdi meget tæt på 1.

Disse to ovenstående parametre er forholdsvis godt bestemt. Men de resterende er meget usikre og bliver nødt til at være nogle meget grove skøn.

ne:
Brøkdelen af planeter, omkring sollignende stjerner, som ligner jorden (har vilkår for liv). Hvis man mener at vores eget solsystem er repræsentativt for galaksen så er denne 1.
Men dette er formetnlig lidt for optimistisk. Et skøn på ne=0.1 er nok ikke helt urealistisk. Men alligevel et meget usikkert skøn!

fl:
Andelen af jordlignende planeter hvor livet rent faktisk opstår. Denne værdi kunne være 1 hvis man mener at livet automatisk vil opstå hvis der er de rette betingelser. Hvis livet blev bragt til jorden via kometer, så skal dette jo også indgå i overvejelserne. Så for illustrationens skyld kan du sætte fl=1. Men den kunne ligesågodt være fl << 1.
Men dette er der jo som sagt ikke nogen der rigtig ved!

fi:
Brøkdelen af det opståede liv, som udvikler sig til intelligent liv.
Denne værdi er også meget usikker. Ifølge Darwin vil bedst tilpassede overleve. Men om den bedst tilpassede nødvendigvis er den mest intelligente er ikke et givet faktum.
Men igen for illustrationens skyld kan denne værdi sættes til 1, hvilket forhåbentlig ikke er helt urealistisk.

fc:
Er brøkdelen af de intelligente civilisationer, som udvikler den nødvendige teknologi til at kunne kommunikere med os. Og samtidig har lyst til at kommunikere. Man kunne vel godt forestille sig at en civilisationen med den rette teknologi ikke havde interesse i at kommunikere af frygt? her på jorden har det jo heller ikke være helt uden problemer at vi søger efter liv.
Men mon ikke denne værdi alligevel også ligger omkring 1.

L:
Er levetiden for en af disse intelligente civilisationer. Og det er meget svært at estimere denne værdi. Man kan jo tage udgangspunkt i jorden.
Vi har kun i meget få år haft den fornødne teknologi. Og hvor lang tid estimere vi vores egen eksistens? Forurening, atomvåben osv.
Så ville 1000 år måske være et bud der ligger i overkanten?.

Indesættes alle disse værdier i ligningen får man så

N=(1/år)*1*0.1*1*1*1*1000år = 100

Sammenlign så dette med hvor mange stjerner der er i Mælkevejen, og middelafstanden mellem disse. Så er det formentlig ikke lige om hjørnet at de komme og banker på vores dør.

Men igen husk, at værdierne er meget usikre, og forskellige værdier er blevet foreslået hvilket kan give meget forskellige resultater.




Svar #7
16. juni 2008 af Frk.Unik (Slettet)

Ihh Tak, tak fordi du gider hjælpe mig så meget.

men tænkte over fx fp hvorfor er det værdien muligvis er 1.
jeg mener 1 hvad?
1 planetsytsten i mælkevejen?

forstår godt værdierne til R og L


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juni 2008 af QaZZaQ

Alle f-parametrene er andele eller brøker.
fp er andelen af sollignende stjerner der har planeter omkring sig.
Hvis fp er 1, vil det sige at alle sollignende stjerner har planeter omkring sig.

F-parametrenen kan altså kun antage værdier større end 0 og mindre eller lig med 1.

I #6 til ne fik jeg også skrevet at det var en brøkdel. Det er bare et antal. Altså antallet af planeter i et typisk planetsystem, som ligner jorden.

Svar #9
16. juni 2008 af Frk.Unik (Slettet)

Ok men hvis ne er antal.
hvordan kan der så være 0,1 af noget

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni 2008 af QaZZaQ

Det er et gennemsnit.

Svar #11
16. juni 2008 af Frk.Unik (Slettet)

Arh Ok...

Mange tak for hjælpen.
du har hjulpet mig meget D:

Skriv et svar til: Drakes Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.