Matematik
hvordan man via. parallelforskydning finder symmetri aksen og toppunkt?
24. juni 2008 af
mallesxD (Slettet)
hej alle.
er der nogen der kan hjælpe mig med det?
vis hvordan man v.h.a parallelforskydning finder symmetri aksen og toppunkt?
tak på forhånden.
er der nogen der kan hjælpe mig med det?
vis hvordan man v.h.a parallelforskydning finder symmetri aksen og toppunkt?
tak på forhånden.
Svar #1
24. juni 2008 af mathon
det kan vises,
at
en reel funktion
y = f(x)
som er parallelforskudt (h,k)
får ligningen
y = f(x-h)+k
altså
y = f(x) parallelforskudt (h,k) <=> y = f(x-h)+k
y = ax^2+bx+c = a(x-(-b/(2a)))^2 + (-d/(4a)) <=> y = ax^2 parallelforskudt (-b/(2a),-d/(4a))
dvs.
y = ax^2 med toppunkt (0,0) og symmetriakse x=0 forskydes over i (-b/(2a),-d/(4a)), som er toppunkt for
a(x-(-b/(2a)))^2 + (-d/(4a))
og dermed for
y = ax^2+bx+c
og symmetriakse
x = -b/(2a)
at
en reel funktion
y = f(x)
som er parallelforskudt (h,k)
får ligningen
y = f(x-h)+k
altså
y = f(x) parallelforskudt (h,k) <=> y = f(x-h)+k
y = ax^2+bx+c = a(x-(-b/(2a)))^2 + (-d/(4a)) <=> y = ax^2 parallelforskudt (-b/(2a),-d/(4a))
dvs.
y = ax^2 med toppunkt (0,0) og symmetriakse x=0 forskydes over i (-b/(2a),-d/(4a)), som er toppunkt for
a(x-(-b/(2a)))^2 + (-d/(4a))
og dermed for
y = ax^2+bx+c
og symmetriakse
x = -b/(2a)
Svar #2
24. juni 2008 af mathon
udledelse i detaljer:
P er grafen for {(x,y)|y = ax^2}
x' = x+h <=> x = x'-h
og
y' = y+k <=> y = y'-k
P' er grafen for {(x',y')|y'-k = a(x'-h)^2}
eller
skrevet
P' er grafen for {(x',y')|y' = a(x'-h)^2 + k}
...og når sammenhængen ER indset og man derfor ikke længere har brug for at sondre mellem (x,y) og (x',y')
skrives "mærkerne" almindeligvis ikke
hvorfor
P: {(x,y)|y = a(x-h)^2 + k}
hvis parallelforskydningen således er ((-b/(2a));(-d/(4a)))
fås
a(x-(-b/(2a)))^2 + (-d/(4a)) = ax^2 + bx + c
...men hvorfor nu vælge denne ved første øjekast besynderlige
parallelforskydning (-b/(2a);-d/(4a)):
a(x-h)^2 + k = a(x^2-2hx+h^2) + k = ax^2 + (-2ah)x +(ah^2+k)
hvis
formen ax^2 + bx + c ønskes,
kræves
b = -2ah <=> h = (-b/(2a))
og
c = ah^2+k <=> a*(-b/(2a))^2+k = b^2/(4a)+k
hvoraf
k = (4ac-b^2)/(4a) = -(b^2-4ac)/(4a) = -d/4a
hvoraf
(h,k) = (-b/(2a),-d/(4a))
P er grafen for {(x,y)|y = ax^2}
x' = x+h <=> x = x'-h
og
y' = y+k <=> y = y'-k
P' er grafen for {(x',y')|y'-k = a(x'-h)^2}
eller
skrevet
P' er grafen for {(x',y')|y' = a(x'-h)^2 + k}
...og når sammenhængen ER indset og man derfor ikke længere har brug for at sondre mellem (x,y) og (x',y')
skrives "mærkerne" almindeligvis ikke
hvorfor
P: {(x,y)|y = a(x-h)^2 + k}
hvis parallelforskydningen således er ((-b/(2a));(-d/(4a)))
fås
a(x-(-b/(2a)))^2 + (-d/(4a)) = ax^2 + bx + c
...men hvorfor nu vælge denne ved første øjekast besynderlige
parallelforskydning (-b/(2a);-d/(4a)):
a(x-h)^2 + k = a(x^2-2hx+h^2) + k = ax^2 + (-2ah)x +(ah^2+k)
hvis
formen ax^2 + bx + c ønskes,
kræves
b = -2ah <=> h = (-b/(2a))
og
c = ah^2+k <=> a*(-b/(2a))^2+k = b^2/(4a)+k
hvoraf
k = (4ac-b^2)/(4a) = -(b^2-4ac)/(4a) = -d/4a
hvoraf
(h,k) = (-b/(2a),-d/(4a))
Skriv et svar til: hvordan man via. parallelforskydning finder symmetri aksen og toppunkt?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
