Matematik

De Matematiske Lege

27. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)
|-| 3 _| !

Til dem af jer, der ikke synes at sommervejret er værd at bevæge sig ud i - og samtidig ikke har andet at lave - kan jeg da lige poste nogle simple opgaver. De skulle alle gerne kunne løses med kendskab fra matematik A i gymnasiet. Universitetsstuderende eller andre må gerne deltage, men bør holde igen med at løse _samtlige_ opgaver.


--------- De lette --------

Opgave 1

Hvor mange personer skal en gruppe mindst bestå af, hvis sandsynligheden, for at netop to personer ud af gruppen har fødselsdag på samme dag, er større end ½?


Opgave 2

Vis, at
er lig med 3.


Opgave 3

Forestil dig, at Jorden er en perfekt kugle og at en metalwire lægges stramt rundt om jordoverfladen. Derefter tilføjes 1 m wire til den ene ende af wirenen, hvilket forårsager, at wirene bliver en smule slap. Hvis dette udlignes hele vejen rundt om Jorden, hvor højt vil wireren løftes over overfladen på Jorden?


Opgave 4

Det vides, at

Hvad er værdien af nedenstående?



--------- De sværere --------

Opgave 1

Find alle par af hele positive tal m og n, så




Opgave 2

Hvad er den gennemsnitlige afstand mellem to vilkårlige punkter inden for
en kugle med radius 1?


--------- Bonus opgave --------

Betragt nedenstående række af tal. Hvad er det næste tal i rækken?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. juni 2008 af DanielPetersen (Slettet)

Det kan være at du skal overtage min DP-konkurrence :-)

Brugbart svar (2)

Svar #2
27. juni 2008 af Euler (Slettet)

#0
Du burde ikke lægge "Fødselsdagsproblemet" ind som en opgave. Folk kan google hele løsningen :)

Jeg har lavet alle opgaverne. De er ret sjove. Jeg synes, at de andre skal have en chance for at løse dem, da man kan løse dem ud fra sin gym-viden.

Opg. 2
(6+j)^0,5 = j => j^2-j-6, hvor vi ser at j=3 er en løsning.
Tilsvarende kan vi vise at 1/(2+1/(2+...)) = 2^0,5.
Man kan også vise, at phi = 1 + 1/(1+1/(1+1/(1+...))) = 1,618...

Brugbart svar (1)

Svar #3
27. juni 2008 af Tal-Pædagog (Slettet)

hupilihop og hipilip :-)

Svar #4
27. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

#2.
Yes. Lige præcis. :-)

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. juni 2008 af Tal-Pædagog (Slettet)

#0 Hvorfor lægger du sådan nogen opgaver ind?? Hvor har du dem fra?

Brugbart svar (1)

Svar #6
27. juni 2008 af Duffy

Opg 4

abs(a - 1/a) = sqrt(5)

Brugbart svar (1)

Svar #7
27. juni 2008 af stræber-pigen (Slettet)

abs?

Brugbart svar (1)

Svar #8
27. juni 2008 af Duffy

Bonus-opgave

3432

Brugbart svar (1)

Svar #9
27. juni 2008 af Duffy

#7:

Opg 4

|a - 1/a| = sqrt(5)

Brugbart svar (1)

Svar #10
27. juni 2008 af Duffy

Opgave 3

Wiren kan løftes 121,52 m.

Brugbart svar (1)

Svar #11
27. juni 2008 af math-freak++ (Slettet)

"matematiske lege", skal vi ikke også lege med kønsorganer ;)

Brugbart svar (1)

Svar #12
27. juni 2008 af math-freak++ (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (1)

Svar #13
27. juni 2008 af DennisDeH (Slettet)

De er faktisk ikke særlig svære, især ikke de lette (er ikke nået til de sværre endnu) ;)
--

Opg 1:
Rent sandsynlighedsmæssigt i en hamoniseret og perfekt sammensætning af mennesker, vil der ud af 365,25 (kaldet A) personer være 1 der har fødselsdag hver dag. Således vil sandsynligheden være at 2 har fødselsdag samme dag være en mængde på 2 A personer, eller 730.5.

Opg 2:
sqrt(6) = 2.44949... derfor vil der siden der er uendelig mange der adderes til radikanten, give sqrt(9)
sqrt(9) = 3

Opg 3:
Jordens omkreds O er givet ved 2*r_1*pi. Ved forlængelse af omkredsen med 1m, vil den nye radius for stålwirens omkredsning af jorden O+1 være 2*r_2*pi.
Derfor isoleres ligningerne:
O=2*r_1*pi
O+1=2*r_2*pi
med hensyn til r_1 og r_2. Derefter findes differencen mellem disse 2; voila - højden h som stålwiren er løftet:
r_2-r_1=h

Brugbart svar (1)

Svar #14
27. juni 2008 af Euler (Slettet)

#12 Du bliver ved hva'. Der er jo ingen, som kan tage sig seriøs nu. Det er måske også derfor, at Julia og mange andre har blokeret dig.

Brugbart svar (1)

Svar #15
27. juni 2008 af DennisDeH (Slettet)

Forresten -Zeta-, kan det passe de er fra Georg Mohr nogle af disse opgaver?

Brugbart svar (1)

Svar #16
27. juni 2008 af Euler (Slettet)

#13 Vil du uddybe dit svar i opg. 1 og opg. 2 ?
Opg. 2 er rigtig, men det er et "ingeniør"-bevis. Opg. 1 er falsk.



Brugbart svar (1)

Svar #17
27. juni 2008 af Euler (Slettet)

Georg Mohr opgaverne er ret sjove. Jeg kan godt lide dem, men vi holdte slet ikke konkurrencen på "mit" gym. De holder det slet ikke på mange andre gym. Jeg kender tre, som var med i Georg Mohr. Den ene nåede langt i Baltic Way.

Brugbart svar (1)

Svar #18
27. juni 2008 af DennisDeH (Slettet)

#16
Uddyb hvorfor det er forkert :). Mit begrænsede kendskab til statistik tillader mig ikke at uddybe det mere. Jeg anskuede opgaven ud fra den logik at når der var 365,25 mennesker, måtte der være 1 som havde fødselsdag på ét år. Var der dobbelt så mange mennesker, måtte der være dobbelt så stor sandsynlighed................

Og så var det at jeg opdagede hvad jeg skrev før!
Doh! (min hjerne forvirrede mig tilsyneladende)

Mener naturligvis at der så skal være 365,25 mennesker for at sandsynligheden vil være 0,5 for at 2 mennesker har fødselsdag samme dag.

--

Kald mig ingeniør, men det er umiddelbart det bedste jeg kan gøre i opg. 2.
Hvis jeg skulle gøre det anderledes, ville jeg sige at ved at tilføje end uendelig række af sqrt(6+(sqrt(6))), vil nærme os sqrt(9) uendelig meget.

Brugbart svar (1)

Svar #19
27. juni 2008 af Euler (Slettet)

#18 Dit bud på opg. 1 er slet ikke brugbart, men det skal du slet ikke tage tungt :)
Med kendskab til den hypergeometriske fordeling giver opgaven meget mere mening. (Den nævnes generelt ikke på gym, og hvis den gør er det i 3.g). Svaret på opg. 1 er i øvrigt ca. 22-23 mennesker. Så hvis jeg har et tomt rum gælder følgenede:

I: Hvis der er 24 mennesker, er det mest sandsynligt at der findes to med samme fødselsdag.
II: Hvis der er 21 mennesker, er det mest sandsynligt, at der ikke findes to mennesker med samme fødselsdag.


Det er matematisk set korrekt, men det hviler på et andet falsk, empirisk udsagn. Folk på planeten er ikke født tilfældigt. Der er faktisk mange, som har fødselsdag i maj måned. Jeg har selv fødselsdag den 11. maj. Det er noget som påvirker vores hypotese (overvej)

Brugbart svar (1)

Svar #20
27. juni 2008 af Euler (Slettet)

Der er også mange, som har fødselsdag i juli. 01-studie (Julie) har fødselsdag den 9. juli.

Hvornår har du fødselsdag Dennis? :)

Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 80 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.