Kemi
4 molær saltsyre, hvor mange procent ?
16. juli 2008 af
johanfisk (Slettet)
hej
jeg har et lille problem angående saltsyre eller HCl.
jeg skal lave en koncentration på 4 mol, eller molær, saltsyre. hvor mange procent koncentration saltsyre er det? jeg går ud fra de resterende 70% er vand.
altså... 4 mol = X % saltsyre.
nogen der ved hvad X er? :D svar gerne i en fart :)
jeg har et lille problem angående saltsyre eller HCl.
jeg skal lave en koncentration på 4 mol, eller molær, saltsyre. hvor mange procent koncentration saltsyre er det? jeg går ud fra de resterende 70% er vand.
altså... 4 mol = X % saltsyre.
nogen der ved hvad X er? :D svar gerne i en fart :)
Svar #1
16. juli 2008 af Kemiersjov (Slettet)
4 molær (M) saltsyre er 4 mol HCl opløst i vand, så det hele fylder 1 ltr.
1 ltr 4 M HCl indeholder derfor 4*36,5 = 142 g HCl i alt, resten er H2O (vand).
Hvis du skal finde wægt% skal du finde massefylden af en 4 M opløsning. Når du har den, kan du omregne din liter til gram, hvorefter du finder vægt% som forholdet mellem de 142 g HCl og opløsningen vægt.
1 ltr 4 M HCl indeholder derfor 4*36,5 = 142 g HCl i alt, resten er H2O (vand).
Hvis du skal finde wægt% skal du finde massefylden af en 4 M opløsning. Når du har den, kan du omregne din liter til gram, hvorefter du finder vægt% som forholdet mellem de 142 g HCl og opløsningen vægt.
Svar #2
17. juli 2008 af mathon
af
n = (p/100)*(V*d)/M
hvor
n er antal mol
p er masseprocenten
V er volumen (L)
d er densiteten (g/L)
M er molmassen (g/mol)
fås
c = (p/100)*(d/M)
og
p = (100*c*M)/d
4 M HCl har d = 1067,5 g/L (kemiDATAopslag)
hvoraf
p = (100*(4 mol/L)*(36,5 g/mol))/(1067,5 g/L) = 13,6768 = ca. 13,7
n = (p/100)*(V*d)/M
hvor
n er antal mol
p er masseprocenten
V er volumen (L)
d er densiteten (g/L)
M er molmassen (g/mol)
fås
c = (p/100)*(d/M)
og
p = (100*c*M)/d
4 M HCl har d = 1067,5 g/L (kemiDATAopslag)
hvoraf
p = (100*(4 mol/L)*(36,5 g/mol))/(1067,5 g/L) = 13,6768 = ca. 13,7
Svar #3
18. juli 2008 af johanfisk (Slettet)
okay, tusing tak for hjælpen. det har afhjulpet mit problem :D
Skriv et svar til: 4 molær saltsyre, hvor mange procent ?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
