Matematik

Udregne trigonemetriske værdier uden lommeregner

13. august 2008 af Tandra (Slettet)

Hej

Er der nogen let måde at udregne trigonometriske værdier?

"Standardværdierne" som sin eller cos til 0, 90, 180 osv. er lette nok, men hvordan ville man udregne fx sin(30) uden lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Umiddelbart er de ikke til at regne ud i hovedet.


Svar #2
13. august 2008 af Tandra (Slettet)

Hmm, heller ikke de relativt "symmetriske" som cos el. sin til 45 grader?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. august 2008 af piper (Slettet)

http://en.wikipedia.org/wiki/Taylor_series

Se at de trigonometriske kan skrives som uendelige summer.


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Se på en ligesidet trekant med sidelængden 1 på alle tre sider. Alle tre vinkler er 60 grader! Hvis man indtegner én af højderne, deles trekanten i to lige store, retvinklede trekanter. Disse retvinklede trekanter har netop vinklerne 30, 60 og 90. Man kender to sidelængder, nemlig hypotenusen, der er 1, og den ene katete, der er ½. Nu kan den sidste katete (højden i den oprindelige trekant) beregnes.

Dette giver √(3)/2, hvilket derfor viser sig at være cos(30) eller sin(60) når man kigger nærmere efter.


Brugbart svar (2)

Svar #5
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Med udgangspunkt i enhedscirklen skal du huske, at det ikke er lige til at bestemme den ene katete i den retvinklede trekant du kan danne. Hvis vi skal bestemme sinus(45) vil den være lig cos(45). Dermed fås:

1²=cos(45)²+cos(45)² <=> 0,5=cos²(45) <=> sqrt(0,5)=cos(45). Kan du regne det i hovedet? Tilsvarende for sinus.


Svar #6
13. august 2008 af Tandra (Slettet)

#5 Jerslev, det er faktisk netop det jeg efterlyser :) sqrt(2) er et helt fint resultat.

#6 Jeps, mange tak :)

Jeg prøver lige selv med nogle andre værdier. Men for v < 90 grader skal jeg vel kun regne værdier for v <45 eller v>45 fordi der er en symmetri (efter tal-pædagog har bestemt sin(60) må cos(30) give det samme, ikke?)


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Fint så. Så kan du opskrive ligninger for andre vinkler. Du vil dog rende ind i det problem, at sinus(v) ikke er lig cosinus(v) og dermed vil du have 2 ubekendte i ligningen ovenfor.


Svar #8
13. august 2008 af Tandra (Slettet)

#3 Tak for linket, men det var mente var at bruge noget geometri o.l. for at bestemme nogle "hele" (30, 45 etc.) vinkler.


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. august 2008 af mathon

fra folkeskolen ved du,
at
i en 30-60_trekant, er den største katete √3 gange den mindste, x, og hypotenusen er det dobbelte af af den mindste katete,
hvoraf
sin(30°) = x/(2x) = 1/2
sin(60°) = √3x/(2x) = √3/2

cos(30°) = sin(60°) = √3/2
cos(60°) = sin(30°) = 1/2

og at
i en 45-45_trekant er hypotenusen √2 gange hver af de ligelange kateter

hvoraf
sin(45°) = cos(45°) = x/(√2x) = √2/2


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2008 af mathon

ligelange  -->  lige lange


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. august 2008 af mathon

huskeregel:

sin(30°) = √1/2
sin(45°) = √2/2
sin(60°) = √3/2
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. marts 2011 af placebo321 (Slettet)

# 11.

Fejl.

sin(30 grader) = 1/2


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. marts 2011 af mathon

#11

huskeregel:

   sin(30°) = √(1)/2
    sin(45°) = √(2)/2
    sin(60°) = √(3)/2
    sin(90°) = √(4)/2


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. oktober 2014 af janhansen2 (Slettet)

(1000) (1000) (1000) tak for svar #4! ENDELIG FORSTOD JEG DET :-)


Skriv et svar til: Udregne trigonemetriske værdier uden lommeregner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.