Matematik

Parallelforskydning/ ligning

25. august 2008 af cloudo (Slettet)

Er der ikke nogen hjælpsomme sjæle, der vil forklarer følgende ligninger for mig, da jeg har til opgave at forklare det op på tavlen i morgen. (uheldig)

det er en parallelforskydning af en parablen

Jeg har to punkter:

f(x) = ax^2 

g(x) = f(x-p)+q

og afstanden fra f(x) og g(x) er: (p,q)

ligningen ser således ud.

= a(x-p)^2+q   (hvad gjorde de her? hvor er x^2?)

= a(x^2 + p^2 - 2xp)+q

= ax^2 + ap^2 - 2ap*x + q 

= ax^2 - 2ap * x + ap^2 + q = ax^2 + bx + c (det skulle give det her)

DVS.

-2ap = b <=>

p = - b / 2a (hvad gjorde de her?)

og

ap^2 + q = c <=>

q = c - ap^2 <=>

q = c - a(-b / 2a) <=> (hvorfor er p = - b / 2a sat ind her?)

c - a(b^2 / 4^2) <=> (hvad skete der her?)

q = c - b^2 / 4a <=> (???)

c * 4a - b^2 / 4a <=> (???)

q = - d / 4a

Please help det haster..


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. august 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/128537


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2008 af mathon

rettelse til link'ets linje 8

symmetriakse y = 0  --->  symmetriakse x = 0


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. august 2008 af peter lind

a(x-p)^2+q (hvad gjorde de her? hvor er x^2?)
x-p er sat ind for x i a*x^2, sådan er g(x) nemlig defineret.

ax^2 - 2ap * x + ap^2 + q = ax^2 + bx + c (det skulle give det her)

Højre side er den generelle form for et andetgrads polynomium.

p = - b / 2a (hvad gjorde de her?)  

Dividerede på begge sider af lighedstegnet med -2a

q = c - a(-b / 2a) <=> (hvorfor er p = - b / 2a sat ind her?)                                Skal være q = c - a(-b / 2a)^2

Det er fordi man på den måde kommer frem til det ønskede resultat. Det kan du ikke se på det stdium; men det kan altså den, der har lavet det.

c - a(b^2 / 4^2) <=> (hvad skete der her?)                                    Skal være q=c - a(b^2 / 4^2/a^2)

Man har kvadreret (-b/2a)

q = c - b^2 / 4a <=> (???)  Man har forkortet med a. Du har formodentlig ikke kunne se det fordi du har glemt a^2 ovenfor.

c * 4a - b^2 / 4a <=> (???)    skal være q=(c * 4a - b^2) / 4a 

Det er sat på fælles brøkstreg.


Svar #4
25. august 2008 af cloudo (Slettet)

Tak for hjælpen :-D


Skriv et svar til: Parallelforskydning/ ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.