Fysik

3 opgaver. på A-niveau

26. august 2008 af Zuper Zøde Zimon (Slettet)

Opgave 1

En bestemt curlingsten sendes af sted på isen med en hastighed på 3,02 m/s. Den glider 14,0 m og går i stå uden at ramme andre curlingsten.

Beregn med 3 dec. den kinetiske friktionskoeffici­ent mellem curlingstenen og isen.

Opgave 2

En klods med massen m = 511 g trækkes af sted med en kraft F = 1,56 N. Både underlaget og kraften er vandrette.

Under bevægelsen er der friktion, og µk = 0,258.

Beregn med 2 dec. klodsens acceleration i m/s2.

Opgave 3

En fjeder er ophængt lodret i ligevægtsposition. Et lod med en masse på 1005 g hænges på fjederen, hvorved den udstrækkes 14,8 cm.

Beregn fjederkonstanten. Svaret ønskes angivet i N/m med 1 decimaler.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2008 af Jerslev

#0: Ad 1: Benyt, at den kinetiske energi skal være lig det arbejde friktionskraften udøver på stenen.

Ad 2: Benyt, at F_res=ma

Ad 3: Benyt Hookes lov.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
26. august 2008 af Zuper Zøde Zimon (Slettet)

har du ikke evt. nogle flere tips.. eller nogle formeler.. for er sku på helt bar bund.. har ikke mine papirer..

det ville simpelthyen være det bedste.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2008 af Jerslev

#2: Du burde kunne slå det op i din bog.

Ad 1: Arbejdet af en kraft er givet ved F*s=A, hvor F er kraften, s er strækningen og A er arbejdet. Den kinetiske energi af et objekt er givet ved K=0,5mv², hvor symbolerne vistnok er velkendte.

Ad 2: Som ovenfor; benyt newtons anden lov.

Ad 3: Hookes lov: F=kx, hvor k er fjederkonstanten, F er kraften og x er udstrækningen.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2008 af kreiberg (Slettet)

lige med hensyn til opgave 1, der skriver du K=0,5mv². men vi har jo ingen masse at arbejde med, kun en hastighed og en afstand

Kreiberg


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2008 af Jerslev

#4: Åh ja. Det havde jeg ikke lige lagt mærke til ved første øjekast.

I skal ind og bestemme den kinetiske energi. Det er denne energi arbejdet af gnidningskraften skal modarbejde. Gnidningskraften er givet ved F_gnid=μ*F_N, hvor F_N er normalkraften. Dette omskrives til:

F_gnid=μ*m*g. Ved at gange s på på begge sider fås et udtryk for arbejdet af gnidningskraften:

F_gnid*s=μmgs <=> 0,5mv²=μmgs <=> μ=v²/(2gs)

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2008 af Jerslev

Bemærk, at udtrykket for μ er uafhængig af massen, hvilket den selvfølgelig også skal være. Det er jo ligegyldigt hvilket legeme vi kaster. :)

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2008 af kreiberg (Slettet)

Hej igen, har fiflet lidt med de to næste opgaver, kan det passe at løsningen på opg. 2 =

1,7N -1,7N*0,159friktion)=0,538kg*a???

Og lige med hensyn til 3. kan det passe at det bare er massen*distancen som fjedern er bleven strukket???

kreiberg


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2008 af Jerslev

En klods med massen m = 511 g trækkes af sted med en kraft F = 1,56 N. Både underlaget og kraften er vandrette.

Under bevægelsen er der friktion, og µk = 0,258.

Beregn med 2 dec. klodsens acceleration i m/s2.

Opgave 3

En fjeder er ophængt lodret i ligevægtsposition. Et lod med en masse på 1005 g hænges på fjederen, hvorved den udstrækkes 14,8 cm.

Beregn fjederkonstanten. Svaret ønskes angivet i N/m med 1 decimaler.

#7: Jeg vil mene, at opgaverne skal løses således:

Opgave 2: F_res=ma <=> F_res=F-F_gnid=F-mgμ <=> a=(F-mgμ)/m - du kan så selv indsætte tal. Husk at omregne til SI-enheder.

Opgave 3: F=kx <=> mg=kx <=> k=mg/x.

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: 3 opgaver. på A-niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.