Kemi

ligevægtskonstanten

27. august 2008 af Dvj (Slettet)

Phosphorpentachlorid er et fast stof. Ved opvarmning overgår stoffet til gastiltanden, og hvis stoffet befinder sig i en lukket beholder, indstiller følgende ligevægt sig:

PCl5(g)  -><- PCl3(g) + Cl2(g)             Kc=0,042 M (250o)

1,82 mole PCl5 lukkes ind i en beholder, der har et volumen på 10 liter. Systemet  opvarmes til 250oC, og denne temperatur fastholdes.

Beregn koncentrationerne af de tre reaktionsdeltagere, når ligevægten har indstillet sig? hvordan beregner jeg det?

- På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2008 af mathon

PCl5(g)  <-->  PCl3(g) + Cl2(g) 

[PCl3]*[Cl2]/[PCl5] = 0,042

den stofmængde PCl5(g) som har reageret klades x
hvoraf

x*x/(1,82-x) = 0,042 og x>0
som giver
x2/(1,82-x) = 0,042
med løsningen

x = 0,085355

molfordelingen i ligevægt i det pågældende fællesvolumen
er således
n(PCl3) = n(Cl2) = 0,085355 mol
n(PCl5) = 1,82 - 0,085355 = 1,73464 mol
 


 



 


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. november 2008 af Biochem (Slettet)

#1

Er du lige sikker på det? Prøv at læse opgaven igen du skal ikke brude de oplyste 1,82 mol, men derimod M (molær) Endvidere oplyses der at den samlede volumen er 10 , hvorved c= n/V er givet ved

1,82m/10=0,182M

x*x/(0,182-x) = 0,042 og x>0
som giver
x2/(0,182-x) = 0,042
med løsningen

x = 0,06892
 

hvorved vi har at:

molfordelingen i ligevægt i det pågældende fællesvolumen:
[PCl3] = [Cl2] = 0,06892M
[PCl5] = 0,182 - 0,06892 = 0,113M


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2008 af mathon

der er en fejl - vågent set!
jeg har i skyndingen læst det som et volumen på 1 L
...................................................................

rettelse:
(x*x)*10-2/((0,182-x)*10-1) = 0,042 og x>0

0,1x2/(0,182-x) = 0,042 og x>0

x2/(0,182-x) = 0,42 og x>0
med løsningen

x = 0,6892
molfordelingen i ligevægt i det pågældende fællesvolumen:
[PCl3] = [Cl2] = (0,6892 mol)/(10 L) = 0,06892 M
[PCl5] = ((1,82 - 0,6892) mol)/(10 L) = 0,113083 M


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2008 af Biochem (Slettet)

#3

Er bare glad for at kunne hjælpe! :-) Undrede mig også over at netop du, lavede sådan en fejl...


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2024 af mathon

\large \begin{array}{lllllll} \frac{\left(x\cdot 10^{-1}\right)^2}{0.182-x\cdot 10^{-1}}=\frac{x^2\cdot10^{-2}}{(1.82-x)\cdot 10^{-1}}=\frac{x^2}{1.82-x}\cdot 10^{-1}=0.042\qquad x>0\\\\ \frac{x^2}{1.82-x}=0.42\\\\ x=0.689 \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2024 af mathon

\begin{array}{lllllll} \textup{Ligev\ae gtskoncentrationer:}&\underset{0.182-0.1x}{Cl_5}\,_{\textit{(g)}}\; \leftrightharpoons\;\underset{x\cdot 0.1}{PCl_3}\,_{\textit{(g)}}+\underset{x\cdot 0.1} {Cl_2}\,_{\textit{(g)}}= K_c^{250\degree C}=0.042 \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2024 af mathon


Skriv et svar til: ligevægtskonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.