Matematik

vandret tangent??

27. august 2008 af trice (Slettet)

Hej.

Jeg har en funktion der hedder: f(x) = 3*x*e^-x + 2

Jeg skal beregne koordinaterne til det punkt, hvor funktionens graf har vandret tangent. Hvordan gør jeg dette? Jeg tænker toppunktsformlen...?

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2008 af Isomorphician

f'(x) = 0


Svar #2
27. august 2008 af trice (Slettet)

når jeg har gjort dette, får jeg at x = 1. For at finde y-koordinaten, skal jeg så sætte 1 ind på x'plads i ligningen for f eller f '??? og så bare finde den tilsvarende y-koordinat.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Du kan sådan set indsætte den i begge dele. Prøv at se, om du ikke får samme resultat, hvis du indsætter i begge funktioner. :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2008 af mathon

betænk:

tangentens hældningskoefficient i et funktionspunkt Po(xo,yo) er lig med f '(xo)

en vandret tangent
har ligningen
y = k(onstant)

eller skrevet

y = 0*x + k
altså med

hældningskoefficient = 0 = f '(xo) - som anvist i #1

f '(xo) = 3e-xo(1-xo)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2008 af mathon

yo = f(xo) = f(1) = 3*e-1 + 2


Svar #6
27. august 2008 af trice (Slettet)

Hmm. jeg har fået at f '(x) = (3 - 3x) * e-x
 

Hvis jeg sætter det udtryk = 0 får jeg:

0 = (3 - 3x) * e-x   <=>

x = 1

Hvis jeg herefter sætter denne værdi ind i min f ' for at finde y får jeg:

y = (3 - 3*1) * e-1   <=>

y = 0

Giver det mening?

Jeg forstår ikke helt det du mener ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2008 af mathon

f '(xo) = 3e-xo(1-xo)   =   (3 - 3xo) * e-xo

hvilket er det samme udtryk - blot med 3 ganget ind

og
xo = 1 er korrekt
 


Skriv et svar til: vandret tangent??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.