Matematik

Bestem andengradspolynomium

28. august 2008 af xolido (Slettet)

Hej alle, jeg håber at der er nogen der kan hjælpe mig, for jeg har snart lavet matematik i 25 timer på 3 dage :D

Opgaven lyder som følger:

Bestem uden hjælpemidler det andengradspolynomium, der har rødderne x1 og x2, og hvis graf går gennem punktet P:
 

a) x1 = -1     x2= 3     P(2,-6)

Hvordan søren skal jeg bære mig ad? Jeg har ingen idé om hvordan man regner "tilbage" til et andengradspolynomium.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2008 af Isomorphician

brug at forskriften for et andengradspolynomium kan skrives som:

y = a(x-r1)(x-r2), hvor r1 og r2 er rødderne til polynomiet.


Svar #2
28. august 2008 af xolido (Slettet)

Dvs:

-6 = a(2+1)(2-3)

Kan jeg se at jeg også har haft skrevet i mine noter på et af mine mange forsøg på at løse den...
Skal jeg så gange ind i parenteserne, så det bliver:

-6 = a2+a*(2-3) ==> -6 = a2+a2-a3 ==> -6 = a

Har lidt på fornemmelsen at jeg gør det fuldstændigt forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2008 af Isomorphician

-6 = a(2+1)(2-3)

-6 = a(3)(-1)

-6 = -3a

2 = a


Svar #4
28. august 2008 af xolido (Slettet)

Ah, og så finder jeg bare b ved b = y-ax...

... Så b = -4.
 

Men eftersom det er et andengradspolynomie mangler jeg at finde x2.
 

Y = 2x2 - 4x +c

Jeg sætter (2,-6) ind...

-6 = 8 - 8 + c

-6 = c

Fantastisk! Virkelig mange gange tak for hjælpen! Det har reddet min dag :D


Svar #5
28. august 2008 af xolido (Slettet)

Det var også forkert. Mit b skal give -4 med det giver -10 hvis jeg sætter det ind i b = -6-2*2


Skriv et svar til: Bestem andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.