Matematik

3 ubekendte, parabel, bestem forskrift

29. august 2008 af Djans (Slettet)

Grafen for en funktion f(x), er en parabel, som skrer koordinatsystemets akser i punkter P(2,0), Q (8,0) og R(0,4):

Bestem en forskrift for f(x). Jeg skal bruge formlen for en parabel a^2+bx+c, men hvordan?

Håber i kan hjælpe. PFT!


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. august 2008 af peter lind

Du skal bruge at f(2)=0, f(8)=0 og f(0)=4. Dette giver tre ligninger med tre ubekendte a,b og c. Til yderligere hjælp De 2 første punkter viser at f(x) er symmetrisk omkring x=(2+8)/2=5.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2008 af juventuz (Slettet)

#0 er opgaven uden eller med hjælpemidler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2008 af juventuz (Slettet)

For hvis den er med er det jo bare at skrive:

solve(a*(2)^(2) + b*2 + c=0 and a*(8)^(2) + b*8 + c=0 and a*(0)^(2) + b*0 + c=4, {a, b, c})

(taget fra TI-Interactive, så det står mærkeligt, når det er kopieret herind)


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. august 2008 af mathon

y = ax2 + bx + c

som hvis diskriminanten, d>0 har to rødder

kan faktoriseres

y = a(x-rod1)(x-rod2)


i dit specifikke tilfælde
rod1 = 2 og rod2 = 8

og

y = a(x-2)(x-8) gennem (0,4)

*)  4 = a(0-2)(0-8) = 16a
hvoraf a kan beregnes
 

til sidst

y = a(x-2)(x-8) = a(x2-10x+16) = ax2 - 10ax + 16a med den a-værdi, du beregnede i *)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2008 af mathon

#3
er formidabel til kontrolregning


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2008 af juventuz (Slettet)

#6 Ja, eller hvis opgaven var med hjælpemidler, da det ikke tæller ekstra at vise, at man kan regne den uden.

Så #0... Hvis den var uden, følger du eksemplet i #4 og hvis den var med, løser du den, som #3


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2008 af juventuz (Slettet)

I #6 var henvisningen i starten self til #5 (man kan jo ikk hen´vise til sit netop skrevne indlæg:-) )


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2008 af juventuz (Slettet)

Eller vis, at du kan beregne den på begge måder. Det tæller altid godt.


Skriv et svar til: 3 ubekendte, parabel, bestem forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.