Fysik

opgave

03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)
Der laves stående bølger i et glasrør med et bevægeligt stempel. En stemmegaffel med frekvensen 440 Hz slås an og holdes foran rørets åbning. Der høres forstærkning, når afstanden fra åbningen til stemplet er 19,0 cm og når den er 58,0 cm.

1)Beregn lydbølgernes bølgelængde.
Her har jeg bare brugt:
Hastighed = bølgelængde * frekvens ?? ????

2) Hvor langt ud fra rørmundingen er der svingningsbug?

3) Hvilken lydhastighed giver forsøget

Jeg må desværre indrømme at jeg er total blank på de to sidste spørgsmål, og beder derfor om lidt hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

øhhh?
Hvorfor den samme tråd igen?
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=56410

Svar #2
03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)

Fordi, jeg ikke helt forstod den første tråd, men jeg skal da undskylde hvis det ikke er tilladt spørge to gange

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

selvfølgelig er det det. Men hvorfor ikke bare spørge i den samme tråd? Tråden kommer automatisk på toppen af listen ude i siden alligevel, når du skriver et nyt svar i den.

Svar #4
03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)

Okay, det vidste jeg så ikke, men skal noke huske det til en anden gang. Kan jeg regne med hjælp, eller... :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

jeg kan godt prøve at kigge på den, men lyd er ikke min stærke side.
I'll be back

Svar #6
03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)

okay, mange tak

Svar #7
03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)

"En stemmegaffel med frekvensen 440 Hz slås an og holdes foran rørets åbning. Der høres forstærkning, når afstanden fra åbningen til stemplet er 19,0 cm og når den er 58,0 cm."


Hvad sker der når der høres forstærkning, er det bølgetoppe, bølgedale eller noget helt tredje?

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

ok, jeg har et bud. Jeg er langt fra sikker, så I må jo rette mig hvis jeg er helt galt på den.
1) Vi må antage, at 19cm svarer til der hvor grundtonen opstår, og 58cm svarer til der hvor 1. overtone opstår.
Dvs at 19cm svarer til (1/4)*b og 58cm svarer (3/4)*b. Du kan så beregene b(bølgelængden) ud fra de to,

58cm - 19cm = (3/4)b - (1/4)b

2) da der er en trykknude ved røråbningen, må der så være (1/4)*b til den næste trykbug

3) v = b*f

Svar #9
03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)

OKay mange tak for din indsats :)

Skriv et svar til: opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.