Matematik

En opgave (:

30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

hej sidder lige med en opgave om linjers skæringer.

jeg skal bestemme skæringspunkterne ved ligningerne.

n: 2x +4y+14 og m: 5x+10y= -35

skal dette ikke omskrives til:

2x+4y=14

5x + 10y= -35
 

Hvordan kommer jeg videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2008 af ibibib (Slettet)

En metode er: Isoler x i begge ligninger. Nu kan du opstille en ligning hvor kun y er ubekendt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2008 af peter lind

Det du skriver som n er ikke en ligning; men et polynomium. Om opgaven så lyder  2x +4y+14 =0 eller

2x +4y =-14  eller noget tredje må du slå op i din opgave.


Svar #3
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

altså:

2x = 4y-14

5x = 10y-35

sådan her?


Svar #4
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

hov min fejl, det er 2x +4y+14 =0 (:


Svar #5
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

Nogen der vil forklare hvordan jeg kommer videre?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. august 2008 af Mandelbrot (Slettet)

gang n med 5 og m med 2

5(2x+4y+14=0) = 10x+20y+70=0

2(5x+10y= -35) = 10x+20y=-70
 

De er ens så alle x vil være løsning L={ x€R | x=R }

(Jeg er ikke helt sikker på at min notation er korrekt?)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Hov.. Det jeg skrev passer vist ikke.


Svar #8
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

Hvad er skæringenspunkterne så her?


Svar #9
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

Nogen der så vil være behjælpelige og forklare. Vil gerne have fat på det ;) og få den løst..


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. august 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Matematik og tømmremænd er en dårlig kombination:)

Men jeg er vist kommet frem til, at løsningen er (x,-3.5-0.5x) - idet de to ligninger n og m, er ens, og derfor har uendelig mange skærringspunkter, som opfylder ligningen: y= -3.5 - 0.5x eller x+2y=-7.


Svar #11
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

hehe ja det er en dårlig kombination (:
 

men hvordan er du kommet frem til det? forstår ikke helt :/


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. august 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Prøv at isolere y i begge ligninger, således du har dem på formen y=ax+b. Tegn dem så ind i et koordinatsystem, og ligningernes linje beskriver løsningsmængden.


Svar #13
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

altså fra denne ligning?

5(2x+4y+14=0) = 10x+20y+70=0

2(5x+10y= -35) = 10x+20y=-70

20y = 10x+70

20y = 10x-70

sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. august 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Ja. Så mangler du lige at dividere med 20 så y står alene.. Så kan du tegne den ind i et koordinatsystem, og fordi de to ligninger er ens, vil de to linjer ligge ovenpå hinanden, dvs. de skærer hinanden i alle punkter som opfylder y= -0.5x -3.5.

Du har forresten lavet en fortegnsfejl.


Svar #15
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

20y = 10x+70

20y = 10x-70
 

hvor har jeg lavet en fortegsfejl ;D

er dette så reultatet : y= 0.5 +3.5


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. august 2008 af Mandelbrot (Slettet)

10x+20y+70=0 <=> 20y=-10x-70

10x+20y=-70 <=> 20y=-10x-70

y= 0.5 +3.5 er ikke resultatet. Du skal passe på med ikke at ændre dine minuser til plusser.


Svar #17
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

nåår jaa (:

så er resultatet: fordi de to linjer er ens, skærer hinanden i alle punkter som opfylder y= 0.5 +3.5

skærer de íkke hinanden i 3.5, ved ikke lige hvad jeg skal skrive i resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. august 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Når du har forstået alt hvad jeg skriver i #10, har du løst opgaven. Så tag et papir og skriv ligningen ned, isolere y, og tegne den ind i et koordinatsstem, og prøv så at forstå hvad der står i #10.

Hvis x=0 er y= -0.5*0 -3.5 = -3.5. Så jo de skærer hinanden i (0,-3.5), men der er uendelig mange andre løsninger.

Og y= 0.5x +3.5 er stadigvæk ikke rigtig. Ta' lige og læs de gamle indlæg igennem:)
 


Svar #19
30. august 2008 af visuu1 (Slettet)

jeg mente y= -0.5x -3.5. sorry, ved at blive forvirende, men nu er jeg med, & mange tak for hjælpen (:


Skriv et svar til: En opgave (:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.