Matematik

Løs ligningssystemet

01. september 2008 af Mani4 (Slettet)

Hej.

Jeg har aldrig set en lignende opgave. Jeg regner med at jeg blot skal isolére x og y. Det ville være rart hvis du/I kunne finde min fejl(e)?

jeg skal løse:

(1) 14x - 37y = 117,5 og (2) 9x + 23y = 198,5

Jeg benytter lige store koeff. metode og ganger derfor (1) med 9 og (2) med 14:

(1) 126x - 333y = 1057,9 og (2) 126x + 322y = 2779

trækker (2) fra (1):

126x - 333y - 126x + 322y = 1057,9 - 2779 <=> -11y = -1721,5 <=> y = 156,5

når jeg indsætter min y-værdi i (2) får jeg x = -3401/9

Når jeg kontrollerer mine resultater er de forkerte, men kan altså ikke se hvad jeg gør forkert/skal gøre anderledes?

Mvh Mani4


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2008 af juventuz (Slettet)

126x - 333y - 126x + 322y = 1057,9 - 2779 <=> -333y-322y=655y=-1721.1 <=> y = 2.627

indsæt selv denne y-værdi i en af ligningerne.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. september 2008 af juventuz (Slettet)

126x - 333*2.627 = 1057,9  

126x=1057.9+874.791=1932.691

x=1932.691/126=15.34
 


Svar #3
01. september 2008 af Mani4 (Slettet)

-Det er selvfølgelig 1057,5 og ikke 1057,9 jeg er kommet til at skrive.

#1 Jeg tror ikke det skal give et kommatal, eller? desuden, -333y - 322y = 655 = -1721,5 <=> y = 2.627 passer ikke. -333 - 322 = -655 og -1721,5 / 655 er ikke 2627?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2008 af juventuz (Slettet)

Jeg har løst opgaven korrekt!

Skrivefejl. -333-322=-655 godt set. dog regnede jeg med -655, så det påvirker ikke resultatet.

Bruger ikke traditionelt komma. "," er hos mig bandlyst i al matematik samt naturvidenskabelige fag, da jeg laver opgaver i TI-Interactive, hvorfor "." er det korrekte komma i det program. Resultaterne er rigtige. Tjek selv efter :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2008 af juventuz (Slettet)

-1721,5 / -655 =2,627 med dit anvendte komma (hader det komma i alt andet end i sprogbrug)
 


Svar #6
01. september 2008 af Mani4 (Slettet)

ja, det er sørme rigtigt. du må undskylde jeg tvivlede.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. september 2008 af juventuz (Slettet)

#6 Bare vi er enige og du har forstået princippet er jeg tilfreds. Kig en ekstra gang i mine udregninger og forstå dem.

Fortsat god dag :-)


Skriv et svar til: Løs ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.