Fysik

Fysik - Ellære

03. september 2008 af YakupDK (Slettet)

God aften alle sammen :)

Jeg har et par opgaver, der volder mig problemer:

1) En kobbertråd har en resistans på 4,20 Ω ved 0 ° C.

a) Hvad er trådens resistans ved 100 ° C?

En kold vinterdag er resistansen på 3,84.

b) Hvor koldt er det denne dag?

2) Glødepæren i en pære er wolfram. Ved stuetemperatur 20 ° C, måles trådens resistans til 87 Ω. Når pæren lyser, optager den effekten på 60 W ved 230 V. (Jeg har udregnet trådens resistans til at være 881,677 Ω).

a) Hvad er trådens temperatur, når pæren lyser?

Jeg har kigget min bog igennem for at finde en formel for at løse disse opgaver, men forgæves. Så jeg vil blive utrolig glad, hvis nogen kunne hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt formlerne for resistivitet og temperatur-sammenhængen. Jeg kan på stående fod ikke lige huske den.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. september 2008 af mathon

Rt = R20(1+α(t-20))

t = (Rt - R20)/(R20*α) + 20

αCu = 0,0039 K-1


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2008 af mathon

W's smeltepunkt er 3370°C


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2008 af mathon

modstandsberegningen i 2) er rigtig


Svar #5
03. september 2008 af YakupDK (Slettet)

Tusind tak for den hurtige hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2011 af jcay (Slettet)

#2, 

hvordan kommer du frem til den form? og hvad sker der med tallet 1 i formlen når du isolerer t, hvor forsvinder den hen?

ps. jeg har forsøgt din formel, men kan ikke forstå den helt. så det ville være kanon dejligt, hvis du kunne forklare mig det her....


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2011 af mathon

på opfordiring:

                                            Rt = R20(1+α(t-20))

                                            Rt R20 + R20·α·(t-20)

                                            R20·α·(t-20) = (Rt - R20)

                                            t-20 = (Rt - R20) / (R20·α)

                                            t = (Rt - R20)/(R20·α)  +  20


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2011 af mathon

eller på formen

                                                    t = ((Rt/R20 - 1) / α   +   20          når 1.ledsbrøken forkortes med R20
som anvendt
i  f. eks.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1070091


Skriv et svar til: Fysik - Ellære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.