Matematik

Differentialligning - er denne løsning korrekt?

07. september 2008 af 10eren (Slettet)

Hej er der nogen, som er søde, der vil hjælpe mig med denne differentialligning:

Jeg vil konkret have at vide om nedenstående dif. ligning er løst korrekt.. Hvis ikke - hvor går jeg evt galt og hvordan kan jeg løse den?

y'+y = 20x+3

den løsning, hvis graf går igennem punktet (1,4)

Mit løsningsforslag:

y=20*e(1-t)*(x-1)+20x+3  

På forhånd tak.. ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. september 2008 af peter lind

Din løsning er forkert.. Løs først den homogene ligning y'+y=0. Dette kan gøres ved separation af variable. Gæt derefter på en løsning af samme form som højre side altså y=ax+b. Sæt ind i ligningen og find derved a og b. Den generelle løsning er summen af de 2 løsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. september 2008 af mathon

løsningen er

y = C*e-x + 20x - 17, som ved indsættelse af (1,4)

giver

4 = C*e-1 + 20*1 - 17 = C/e + 3

C/e = 1

C = e og dermed

y = e1-x + 20x - 17


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2008 af mathon

formuleringen bør være

en løsning er

y = C*e-x + 20x - 17
 


Svar #4
08. september 2008 af 10eren (Slettet)

Mange tak ;-)

Men hvor kommer det der -17 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2008 af mathon

#4

se
http://peecee.dk/upload/view/130182


Skriv et svar til: Differentialligning - er denne løsning korrekt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.