Kemi

Endnu en kemiopgave /:

08. september 2008 af karlheinz (Slettet)

Jeg har noget kemi jeg ikke helt forstår.

Opgave:
Et fast hvidt stof er ved kvalitativ analyse bestemt til at være opbygget af natrium-ioner og arsenat(III). Ud fra viden om arsens kemi kan man slutte, at stoffets molekyleformel kan skrives NaxAsOy.

Der udføres to kvantitative analyser med det formål at bestemme x og y.

Analyse 1.

0,1471 g af stoffet afvejes og opløses i fortyndet svovlsyre. Denne oplæsning titreres med 24,12 mL 0,01871 M kaliumpermanganat.

Under titreringen forløber reaktionen:

As^3+(aq) + MnO4^-(aq) -> H3AsO4(aq) + Mn^2+(aq)

a) Afstem reaktionsskemaet.

(den har jeg svaret på)

b) Beregn stoffets molære masse.

(den har jeg også svaret på, hvor jeg har fået resultatet 130,41 g/mol)

Analyse 2.
0,1355 g af stoffet afvejes og opløses i demineraliseret vand, hvorefter det fortyndes med demineraliseret vand til 100.0 mL og omrystes. En flammefotometrisk analyse viser, at den fortyndede opløsning indeholder 240 mg Na+/L.

c) Beregn værdien for x i stoffets molekylformel.

d) Bestem stoffets molekylformel.

De sidste to opgaver, c) og d) ,mangler jeg ghjælp til, eller, ISÆR c) !

har bøvlet med den nu, og kan ikke få noget til at passe nogle steder.

hjælp, tak :I


Brugbart svar (3)

Svar #1
08. september 2008 af mathon

M(NaxAsOy)  = 130,3832 g/mol

c)

240 mg/L = 24 mg/100 mL

procentisk Na-indhold = (0,024 g)/(0,1355 g)*100% = 17,7122%

Na-indhold i et mol = (130,3832 g/mol)*0,177122 = 23,09 g
hvilket er er netop ét mol Na

1 mol NaxAsOy inde holder således 1 Na-atom
dvs.
x = 1
 

regn selv y ud


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2008 af mathon

når

M(Na) = 23,0 g/mol
M(As) = 74,92 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2008 af mathon

rettelse:

1 mol NaxAsOy inde holder således 1 Na-atom 

-->

1 molekyle NaxAsOy inde holder således 1 Na-atom


Svar #4
09. september 2008 af karlheinz (Slettet)

Okay, super, tak :) ..

Var selv igang med at gøre det på den måde, fik bare ikke de rigtige tal :b

mange tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2022 af 00977

#1

M(NaxAsOy)  = 130,3832 g/mol

c)

240 mg/L = 24 mg/100 mL

procentisk Na-indhold = (0,024 g)/(0,1355 g)*100% = 17,7122%

Na-indhold i et mol = (130,3832 g/mol)*0,177122 = 23,09 g
hvilket er er netop ét mol Na

1 mol NaxAsOy inde holder således 1 Na-atom
dvs.
x = 1
 

regn selv y ud

Jeg er lidt sen på tråden, men hvordan kan de 23g, som du regner frem til, gå ud med de 24 mg/100 mL? :) 

Siden g og mg ikke er det samme


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2022 af mathon

Der er ikke noget, der "går ud".


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. august 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} 0.024\;\mathrm{g} Na&\textup{ udregnes i procent af den samlede molmasse }\\\\& \frac{0.024\;\mathrm{g}}{0.1355\;\mathrm{g}}\cdot 100\%=17.7\%\\\\ \end{array}
Nu ønskes beregnet, hvor stor en del af molmassen, Na udgør

Na udgør:       \small \begin{array}{lllllll} 130.3832\;\mathrm{\frac{g}{mol}}\cdot 0.177=23.08\;\mathrm{g} \end{array}
hvilket - med regneusikkerheden - er præcis 1 mol Na.

I ét mol \small \begin{array}{lllllll} Na_xAsO_y \end{array} indgår ét mol Na
dvs \small \begin{array}{lllllll} x=1 \end{array}

altså \small \begin{array}{lllllll} NaAsO_y \end{array}
               


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. august 2022 af mathon


Skriv et svar til: Endnu en kemiopgave /:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.