Fysik

Mekanik - M17 Container i "Opgaver i fysik A-niveau"

08. september 2008 af *CS* (Slettet)

Jeg har lidt vanskeligheder ved denne opgave, så jeg håber, at der er nogle hjælpsomme sjæle, der vil give nogle hints og kigge de udregnede opgaver igennem.

Desværre kan jeg ikke vise illustrationen, men har skrevet opgaveformuleringen ind. Det handler om en container, der bliver trukket op ad et skråt plan.

M17 Container

Billedet viser en container, der er ved at blive trukket op ad ladet på en lastvogn. Ved hjælp af en stålwire trækker en elmotor containeren med den konstante fart 0,25 m/s.
Trækkraften FS fra stålwiren har størrelsen 78,4 kN.

a) Beregn den effekt, hvormed trækkraften fra stålwiren udfører arbejde på containeren.

Ladet hælder 28° med vandret. Massen af containeren er 9,2 ton.

b) Indtegn på bilaget pile, der viser størrelse og retning af de kræfter, som virker på containeren, mens den trækkes på ad ladet.

c) Beregn gnidningskoefficienten mellem lad og container under bevægelsen.


a)

Er jeg usikker på, men har løst på følgende måde:

P=F*v*cos(teta) = 78,4*10^3 N * 0,25 m/s * cos28 = 17305,8W

b)

Der har følgende pile:

Fs = 78,4 kN

Ft = m*g = 9200 kg * 9,82 N/kg = 90344 N = 90,3 kN

Her får jeg brug for hælp, da jeg er ret lost: (har forsøgt at tegne nogle trekanter, men det giver ikke heeeelt mening)

Fn =Ft * cos28 = 90344 N * cos28 = 79769 N = 79,8 kN

Fgnid = ???

c)

Kan jeg løse, hvis jeg får hjælp til opg b:

Fgnid = u * Fn

På forhånd mange TAK!

//CS


Svar #1
08. september 2008 af *CS* (Slettet)

Jeg har også et bud på Fgnid, men er meget i tvivl:

Fgnid = Fs - Ft * sin v  = 78,4 kN - 90,3 kN * sin 28 = 36 kN ???


Brugbart svar (3)

Svar #2
30. marts 2009 af bobblebad (Slettet)

Fgnid= gnidningskoefficienten * Fn


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2011 af spasseren7 (Slettet)

 gnidningskoefficienten = ((g*sin(φ)-a)/(g*cos(φ))

I dette tilfælde er accelerationen 0, fordi farten er konstant. Resultatet kan så ganges med normalkraften, og derved har man svaret på b og c.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. august 2014 af whyme2000f (Slettet)

Selvom det er nu nogle år siden spørgsmålet blev givet, så ville jeg bare sige at opgave a er forkert. Vinklen i kraftens effekt formel er = 0 og ikke 28, da kraften og hastigheden har samme retning :D


Skriv et svar til: Mekanik - M17 Container i "Opgaver i fysik A-niveau"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.