Matematik

Nulpukter til 3. gradsligninger

10. september 2008 af Hende__Der (Slettet)

Jeg sidder med et problem.

Jeg har indtegnet funktionen: 2x^3+5x^2-7x i graph.
Jeg ved, at nulpunkterne skal være: 3,5 og 0 og 1.

Indtil videre har jeg løst følgende:

f(x) = 2x^3+5x^2-7x
f '(x) = 6x^2+10x-7
f '(x) = 0

Og så tror jeg, at jeg skal faktorisere.
Hvordan løser jeg resten af opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis du er ude efter en måde at finde nulpunkterne på, så prøv med nulreglen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2008 af Sherwood (Slettet)

Hvis du skal beregne 0-punkter skal du IKKE differentiere. Da skal f(x)=0. Når du sætter f '(x)=0 finder du ekstremaer. Du kan ikke faktoriserer nogen af dem.

Brug din lommeregner til at beregne trejdegradsligning, hvis du virkelig skal finde nulpunkter. Hvis du skal finde ekstremaer, kan du blot benytte diskriminantformlen på den fremkommende andengradsligning.


Svar #3
10. september 2008 af Hende__Der (Slettet)

Men kan jeg ikke finde ud af hvordan jeg løser det.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2008 af Sherwood (Slettet)

#2 Rettelse: Andengradsligninge kan ikke faktoriseres. Tredjegradsligningen kan godt, og det er nok det nemmeste!


Svar #5
10. september 2008 af Hende__Der (Slettet)

Kan du fortælle mig, hvordan jeg løser det?
Jeg har prøvet, men jeg kommer ikke frem til det, som jeg skal.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Det er slet ikke nødvendigt. :)

#3. Sæt x udenfor parantes og benyt herefter nulreglen.

#4: En andengradsligning kan sagtens faktoriseres. Med rødderne r1 og r2 tager den formen:

a(x-r1)(x-r2)=0


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2008 af Sherwood (Slettet)

2x^3+5x^2-7x=0

x(2x^2+5x-7)=0

x=0 v 2x^2+5x-7=0

Udregn andengradsligningen og få de sidste rødder. Giver ikke hvad du skriver! 


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Jeg får de sidste rødder til x=1 og x=-3,5...



Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2008 af Sherwood (Slettet)

#6 Ja. Men prøv du lige at faktorisere: f '(x)=6x^2+10x-7
 

(Nu er det ikke nødvendigt, men hvis det var)


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2008 af Sherwood (Slettet)

UNDSKYLD

Brugte min lommeregner i min dovenskab og 'glemte' lige, at -7/2=-3,5. Haha. Sjuskefejl nr. mange.

Undskyld nok engang.


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#9: Faktorisering: 6(x+2,197)(x-0,531)=0


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Det går jo nok. :) Det kan ske for enhver.


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. september 2008 af Sherwood (Slettet)

#11 Smukt. Hvorfor kan min lommeregner ikke det?


Svar #14
10. september 2008 af Hende__Der (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Nulpukter til 3. gradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.