Matematik

minimale dimensioner på dåse

17. september 2008 af Potus (Slettet)

Hej,

Jeg hør følgende opgave:

a) Gør rede for, at en cylinders krumme overflade er 2pir*h, hvor r betegner radius og h højden.

b) bestem overfladen af en åben cylindrisk dåse

c) En åben cylindrisk dåse rummer 0,75 L. Bestem dåsens dimensioner, således at overfladen bliver minimal.

Jeg har klaret a+b, men er lidt  usikker på c. Altså man kan jo bare sætte f.eks. radius til 0,5 og så solve højden. Men er der en måde så man får de mindst mulige tal, uden at skulle gætte sig frem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2008 af mathon

Ov(r) = (1500/r) + πr

Ov '(r) = -1500/r2 + 2πr


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2008 af mathon

ekstrum
kræver
Ov '(r) = -1500/r2 + 2πr = 0
dvs.

2πr = 1500/r2

2πr3 = 1500
πr3 = 750

r = 3√(750/π)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2008 af mathon

du skal så dokumentere,
at
Ov(r) = (1500/r) + πr2 har minimum for r = 3√(750/π)


Svar #4
17. september 2008 af Potus (Slettet)

Hm.. Er ikke helt med. Hvorfor bruger du 1500 ?

Det tegn der ligner et n, det er pi ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2008 af mathon

ekstrum  --->   ekstremum

π = pi

1500 cm3


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2008 af mathon

Ov = h*2*πr + πr2   

V = h*πr2 , hvoraf
h = (V/(πr2)), som indsat i udtrykket for Ov
giver

Ov = (V/(πr2))*2πr + πr2  =  (2V/r) + πr2
som med V = 750
giver

Ov(r) = (1500/r) + πr2
 


Skriv et svar til: minimale dimensioner på dåse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.