Matematik

Polære Koordinater

18. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

Hej,

Jeg vil høre om der er nogen der kunne give mig et par hint til nedstående opgave.

Led tre vektorer være givet som a=(12,5), b=(-2,0) og c=(-3,4).
Bestem de polære koodinater til vektorerne.

Jeg har set lidt på: http://da.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%A6rt_koordinatsystem - Jeg aner dog stadig ikke, hvordan jeg skal bære mig ad.

På forhånd mange tak,
Pjuske


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Prøv at lade vektorerne udgå fra origo. Så kan du finde længden af dem og bagefter så skal du finde vinklen mellem dine vektorer og x-aksens enhedsvektor. Så har du en radius og en vinkel. Det er min tanke.


Svar #2
18. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#1)

Jeg er ked af at sige det, men jeg er altså ikke helt med på, hvad du mener. Kunne du eventuelt give et eksempel?

Pjuske


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Altså polærer koordinater er bestemt ved en radius og en vinkel til x-aksen. Så hvis du nu placerer din vektor i origo (0,0) og finder længden af den, hvilket svarer til radius. Bagefter finder du længden mellem din vektor og enhedsvektoren på x-aksen, altså din vinkel mellem radiussen retning og x-aksen.

Kan ikke huske formlerne, sådet bliver kun til en forklaring,beklager :)


Svar #4
18. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#2)

Tak for hjælpen - Jeg prøver mig frem.

Pjuske


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. september 2008 af mathon

sammenhængen er

x = r*cos(θ)
y = r*sin(θ)

y/x = tan(θ)

x2 + y2 = r2 ⇔ r = (±)√(x2+y2)

cos(θ) = (±)1/√(1+tan2(θ))

sin(θ) = (±)tan(θ)/√(1+tan2(θ))

..........................................

a = (12,5)

tan(θ) = (5/12), -π/2 ≤ θ ≤ π/2

r = √(52+122) = 13

θ = tan-1(5/12) = 0,394791

(r;θ) = (13;0.394791)


Svar #6
18. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#5)

Tak for hjælpen :)
Nu tror jeg, at jeg er med på den - Ellers skriver jeg lige tilbage :)

Pjuske


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. september 2008 af mathon

b=(-2,0)

(r;θ) = (2;π)


Svar #8
18. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#7)

Hvad skulle det til for? :)

Pjuske


Svar #9
20. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#5) Jeg opdagede lige en lille smutter :)

Du har glemt at regne i radianer her:

θ = tan-1(5/12) = 0,394791

(r;θ) = (13;0.394791)

Det korrekte svar er:

θ = tan-1(5/12) = 22,6

(r;θ) = (13;22,6)
 

Pjuske


Svar #10
20. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#7) Jeg har et lille spørgsmål, som jeg håber du vil forsøge at svare.

Må jeg gerne regne opgave b ud på nøgagtig samme måde, som du har regnet opgave b ud på? - Eller sagt på en anden måde - Kan jeg regne den ud således:

r = √(02+1(-2)2) = 2

θ = tan-1(0) = 0

(r;θ) = (2,0)
 

Pjuske


Brugbart svar (1)

Svar #11
20. september 2008 af mathon

..."smutteren" består vist i,
at

jeg regner i radianer
medens
du regner i grader


betænk:
tan(θ) = tan(θo + p*π), p € Z,
som
i intervallet [0;2π[
giver
tan(θ) = tan(θo + p*π), p € {0,1}


der skal således tages
følgende forhold  i betragtning:

θo eller  θo + π

1)  hvilken løsning er relevant i en specifik sammenhæng

2)  lommeregneren giver mig altid kun θo-værdien, så jeg må selv tolke

 ......................................................................................................................................................

vektor [-2,0] har helt klart længden 2 og retningsvinkel π
dvs.
(r;θ) = (2,π)

når du udregningsmæssigt ved brug af lommeregner
efterprøver
med

θ = tan-1(0/2)
får du løsningen
θo + 0*π = 0

måske uden at
betænke løsningsmuligheden

θo + 1*π  =  0+π = π,

som er den rette tolkning
i denne sammenhæng


Brugbart svar (1)

Svar #12
20. september 2008 af mathon

vektor_c  = [-3;4]  i rektangulære koordinater

vektor_c = [5;2.2143] i polære koordinater (da π/2 <θ < π)


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. september 2008 af mathon

tilføjelse til #11

hvis lommeregneren giver en
løsning
θo = tan-1(y/x)<0
er tolkningsmulighederne i intervallet [0;2π[

θo + p*π, p € {1,2}


Brugbart svar (1)

Svar #14
20. september 2008 af mathon

rettelse #13

θo = tan-1(y/x)<0  --->  θo = tan-1(y/x)<0


Skriv et svar til: Polære Koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.