Matematik

rødder. hurtig opg.

20. september 2008 af Signesp (Slettet)

Jeg skal i denne opgave undersøge hvordan antallet af rødder i fk(x) = x^2 + k • x + 8 afhænger af k.
- For at løse denne opgave, skal jeg ind og se på diskriminanten: d = b2 – 4ac
Hvis d < 0, er der ingen rødder.
Hvis d > 0, giver den to rødder
Hvis d = 0, giver den kun én rod.
Jeg sætter d > 0 og løser uligheden, hvorefter jeg har de værdier af k, der giver andengradsligningen 2 rødder.
 

Jeg ved bare ikke hvorn jeg skal sætte hele udregningen op og finde resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2008 af lesodk (Slettet)

hint: prøv at udregn 'd' ved indsættelse og kig på hvordan fortegnet ændrer sig i forhold til k.


Svar #2
20. september 2008 af Signesp (Slettet)

Det er en 2.gradsligning. Jeg skal bemærke og aflæse a, b og c. Altså at jeg identificerer a, b og c i ligningen. er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Diskriminanten for funktionen fk(x) = x2 + kx + 8 er d = k2 - 4·1·8 = k2 - 32.

Dermed haves, at

0 > k2 - 32 ⇔ k < -√32 og √32 < k

0 = k2 - 32 ⇔ k = ±√32

0 < k2 - 32 ⇔ -√32 < k < +√32

Dvs. når,

k < -√32 og √32 < k har funktionen to reelle rødder.

k = ±√32 har funktionen én reel dobbeltrod (multiplicitet).

-√32 < k < +√32 har funktionen ingen reelle rødder, men derimod to konjugerede komplekse rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#2.

Den kvikke læser kan nok se, at jeg har glemt at ændre ><-tegnene i takt med at jeg byttede rundt på rækkefølgen netop inden jeg postede mit indlæg. Dette skal naturligvis korrigeres.


Svar #5
20. september 2008 af Signesp (Slettet)

Hva så med det her?: d = b2 – 4ac à k2 – 4 • 1 • 8

Er det ikke rigtigt gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#5.

Jo.


Svar #7
20. september 2008 af Signesp (Slettet)

Men hvad er det, du har gjort forkert her:

Diskriminanten for funktionen fk(x) = x2 + kx + 8 er d = k2 - 4·1·8 = k2 - 32.

Dermed haves, at

0 > k2 - 32 ⇔ k < -√32 og √32 < k

0 = k2 - 32 ⇔ k = ±√32

0 < k2 - 32 ⇔ -√32 < k < +√32

Dvs. når,

k < -√32 og √32 < k har funktionen to reelle rødder.

k = ±√32 har funktionen én reel dobbeltrod (multiplicitet).

-√32 < k < +√32 har funktionen ingen reelle rødder, men derimod to konjugerede komplekse rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#7.

Der skulle have stået:

0 < k2 - 32 ⇔ k < -√32 og √32 < k

0 = k2 - 32 ⇔ k = ±√32

0 > k2 - 32 ⇔ -√32 < k < +√32


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2008 af reinholdt_w (Slettet)

Okay. Tak skal du have.

Hvad hvis det så er skal undersøge hvordan antallet af rødder i:  fk(x) = x2 + k • x + k afhænger af k.? 
 

skal jeg så bare identificerer a, b og c, som jeg gjorde i den overstående opgave? men jeg ved ikke hvorn jeg finder mine kendte værdiger? og kommer frem til et resultat?
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Ved hjælp af diskriminanten (d) kan du se, at der er to rødder (d er positiv) når k er mindre end -√32 (eller ca. -5.657). Når k er større end -√32, men indtil +√32, er der ingen rødder (d er negativ). Når k er større end √32 er der igen to rødder (d er positiv). Vink: Tegn eventuelt grafen for funktionen d(k) = k2 - 32 i et koordinatsystem, hvor d(k) er din y-akse og værdierne for k er ad x-aksen.

Det gælder såfremt funktionen hedder x2 + k·x + 8 og ikke x2 + k·x + k som du skriver i #9. På hvilket år og på hvilket niveau har du matematik?


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. september 2008 af reinholdt_w (Slettet)

Både mig og signe går i klasse sammen. og vi har mat på B og 2. år.


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2008 af reinholdt_w (Slettet)

Jamen der står at vi skal undersøge hvordan antallet af rødder i fk(x) = x2 + k • x + k afhænger af k.


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. september 2008 af mathon

opsamling:

0 rødder ⇔ -4√2<k<4√2

1 rod ⇔ k = ±4√2

2 rødder ⇔ k<-4√2  v  k>4√2


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

fk(x) = x2 + k·x + k

d = b2 - 4ac = k2 - 4·1·k = k(k - 4)

Der er en rod når d = 0, dvs. når 0 = k(k-4) ⇔ k = 0 eller k = 4

Der er to rødder når d > 0, dvs. når 0 < k(k-4) ⇔ k < 0 eller k > 4

Der er ingen rødder når d < 0, dvs. når 0 > k(k-4) ⇔ 0 < k < 4

k*:                           -10     -4     -2        0        2       4       10     20      30

antal rødder:             2        2      2        1        0       1        2       2        2

*) tilfædig udvalgte k-værdier.


Skriv et svar til: rødder. hurtig opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.