Fysik

Hjælp! Til opgaver i fysik!:)

22. september 2008 af cellebelle (Slettet)

Hej jeg har to opgaver jeg ikke kan finde ud af i fysik. Opgaverne er fra Orbit B Htx

Opgave O9.1

I forbindelse med polarekspeditionen til Arktis taler to af deltagerne med hinanden. Temperaturen er helt nede på - 50 C.

Bestem lydens hastighed.

En anden ekspedition tager turen gennem Saharaørkenen. Her bestemmes lydens hastighed til 356 m/s.

Bestem temperaturen i ørkenen.

Hvor mange procent bevæger lyden sig hurtigere i ørkenen end på Arktis?

Opgave O9.7

Udrykningshornet i en politibil har en frekvens på 1720 Hz. En politibil kommer kørende med 120 km/h.

Beregn dopplerskiftet, idet politibilen passerer.

Beregn politibilens hastighed, hvis dopplerskiftet er 200 Hz.

På forhånd tak:D


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Til de første to opgaver omkring lydens fart i luft skal du bruge:

vluft=331m/s · √(T/273K)

Hvor T er temperaturen i Kelvin.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2008 af Jerslev (Slettet)

Til de sidste opgaver skal du benytte formlen for dobblereffekten for lydbølger.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2008 af mathon

v = (20,1*√(273+{t})) m/s

{t} er talværdien af Celsius-temperaturen uden enhed

 .............................................................................................................

Dopplereffekt:

for en stillestående modtager, M og kørende sender, S
gælder

fM = (1/(1-(vS/v)*f

vS er senderens fart
regnet
1) positiv, når senderen nærmer sig modtageren
2) negativ, når senderen fjerner sig fra modtageren

v er lydens konstante - men temperaturafhængige -  udbrededelsesfart i alle inertialsystemets retninger

politibilen nærmer sig

fM_mod = (1/(1-((33,33 m/s)/(344 m/s))*(1720 Hz)  = 1905 Hz

fM_fra = (1/(1-((-33,33 m/s)/(344 m/s))*(1720 Hz) = 1568 Hz
 

delta_f = (1905-1568)Hz = 337 Hz

fM_mod -fM_fra = 200

Solve(1/(1-(x/344)*1720-(1/(1-(-x/344)*1720=200,x) |x>0

x = 19,9328

dvs.

politibilens fart er (19,9328 m/s)*(3,6 km/t / m/s)  = 71,8 km/t


Svar #4
23. september 2008 af cellebelle (Slettet)

Tak skal i have for hjælpen;D


Skriv et svar til: Hjælp! Til opgaver i fysik!:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.