Matematik

Hjælp - finde andengradspolynomiet ved hjælp af rødderne :(

23. september 2008 af Patricia14 (Slettet)

Hej alle, Jeg har en opg., som jeg ikke rigtig kan finde ud af at løse. Den lyder:

En parabel skærer x-aksen i punkterne (-1,0) og (4,0) og y-aksen i (0,4). Find en ligning for parablen.

Jeg har tænkt på at kunne bruge ligningen ax^2+bx+c = a(x-x1)(x-x2), men kan ikke rigtig komme videre derfra. Jeg ved jo at c = 4 og parablen vender nedad.

Nogen der vil være søde at hjælpe hurtigst muligt? (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2008 af Isomorphician

Det er rigtigt.

Brug nu at du foruden rødderne kender punktet (x, y) = (0, 4).

Indsæt værdierne og isoler a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2008 af janko (Slettet)

I din opgave får du faktisk givet to rødder, hvor r1 = -1 og r2 = 4, (...der svarer til x1 og x2!)...

Som du ganske rigtig skriver, skal du benytte dig af  faktorisering af polynomier, a(x-x1)*(x-x2)

Da de to rødder er kendte, sætter du ind i formlen og får:

1.1 a(x-1)*(x-4).

Det er også korrekt at c er lig med 4, hvoraf du kan slutte, at parablen er lig med 4, når x er lig med 0

Find nu a ved at sætte x lig nul i formlen 1.1


Svar #3
23. september 2008 af Patricia14 (Slettet)

f(x)=ax^2+bx+c=a(x-x1 )(x-x2 )
Jeg sætter x = 0 i formlen:
4=a(0+1)(0-4)
?
4=4a
?
1=a
Da jeg nu har fundet a kan jeg ved hjælp af diskriminanten finde b.
b^2-4ac=0

b^2-4·1·4=0
?
b^2=16
?
b=4
 

Derved er formlen for andengradspolynomien:

f(x)=ax^2+4x+4

Kan det passe den skal udregnes sådan? Hvis det er så forstår jeg det. hvis ikke er jeg lost.

Ps. Mange tak for hjælpen (:


Svar #4
23. september 2008 af Patricia14 (Slettet)

fordi a er lig med 1 kan jeg bare skrive a. Det derfor jeg har skrevet sådan


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2008 af janko (Slettet)

bemærk at roden er  minus 1, hvorfor det bliver:

a*(0+1)(0-4) = 4


Svar #6
23. september 2008 af Patricia14 (Slettet)

Det har jeg også skrevet (: roden er -1 og a er 1 (:


Skriv et svar til: Hjælp - finde andengradspolynomiet ved hjælp af rødderne :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.