Fysik

Kugle

23. september 2008 af DWT (Slettet)

Søger lidt hjælp til nedenstående opg:

En bowlingkugle er blevet udstyret med et accelerometer, der registrerer kuglens acceleration som funktion af tiden.
Før tilløbet holder kasteren kuglen i ro. Under tilløbet som varer 1,9 s kan accelerationen med god tilnærmelse beskrives ved funktionen

a(t) = 4,74(m/(s^5)) * t^3 – 18,0 (m/(s^4)) * t^2 + 17,1 (m/(s^3)) * t

a) Beregn kuglens hastighed i det øjeblik, spilleren slipper kuglen og den strækning kuglen bevæger sig under tilløbet.

Efter at spilleren har sluppet kuglen, glider den hen ad gulvet de første 5.00 m med tilnærmet konstant acceleration . Kuglens fart er nu 4,5 m/s.

b) Beregn størrelse og retning af accelerationen.

Bud på løsning:
a) 1,9 sek, indsættes vel bare i ovenstående udtryk, hvormed resultatet bliver en meget lille acceleration.

Accelerationen er vel konstant, således at hastigheden blot findes ved:

V = a * t

Strækningen fås vel ved:
x = ½at^2

b)
accelerationen må pege ind mod kuglens centrum?

Idet hastighed og længden er kendt, kan accelerationen vel findes vha.:

x-x,0 = ½ * (V,0 +V)*t og derefter isolation af a i formlen:

x = x0 + v,0 * t + ½ * a * t

Er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2008 af peter lind

a) Det er ikke en jævn voksende bevægelse, så du kan ikke bruge de angivne formler. Brug at v'(t) =a(t) og s'(t)=v(t). Du kommer til at integrere disse funktioner.

b) Accelerationen peger mod kuglens bevægelsesretning. Ellers er det rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2008 af Corvette (Slettet)

Vil det sige, at:

a(t) = 4,74(m/(s^5)) * t^3 – 18,0 (m/(s^4)) * t^2 + 17,1 (m/(s^3)) * t

ikke kan anvendes til at bestemme den acceleration der er, undertilløbet før kuglen slippes, ved blot at indsætte de 1,9 sekunder?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2008 af peter lind

#2 Du kan finde accelerationen efter de 1,9 sek.; men ikke hastighed eller strækning uden at integrere.


Skriv et svar til: Kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.