Matematik

Forskrift

24. september 2008 af pige, (Slettet)

Hej:)

Jeg har problemer med en opgave, håber der er nogen der kan hjælpe:)

Grafen for en funktion f(x) er en parabel, som skærer akserne i punkterne P(2,0), Q(8,0) og R(0,4)

Bestem en forskrift for f(x)

Jeg ved så ud fra R(o,4) at konstanten C er 4, men hvordan findr jeg ud af resten, nu når jeg har to ubekendte?


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. september 2008 af Isomorphician

brug at forskriften for et andengradspolynomie kan skrives som:

y = a(x-r1)(x-r2), hvor r1 og r2 er rødderne.


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. september 2008 af juventuz (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. september 2008 af MathiasNorup (Slettet)

hej julie... jeg ville:

P(2,0)
Q(8,0)
R(0,4)
P, Q og R indsættes i formlen:
fx=ax^2+bx+c
P 0=a2^2+b2+c
Q 0=a8^2+b8+c
R 4=a0^2+b0+c ? 4=c
For at fjerne c fra ligningen trækker jeg 4 fra, på hver side af lighedstegnet.
P -4=a4+2b
Q -4=a64+8b
Jeg fjerner det negative resultat ved at gange med -4 på hver side af lighedstegnet.
P 16=a(-16)-8b
Her trækker jeg Q fra P
16-4=a64-16+8b-8b
12=a48
( 12=a48 ) / 48
0,25=a
Så indføres a-værdien i ligningen for P
Q -4=0,25*4+2b
Q -4=1+2b
Q -4-1=1-1+2b
Q -5=+2b
Q (-5=+2b)/2
Q -2,5=b
På nuværende tidspunkt ligger jeg således inde med både a, b og c som ser ud som følger:
a=0,25
b=-2,5
c=4
Så sættes værdierne ind i andengradsligningen:
fx=0,25x^2+-2,5x+4
facit
 

Hils Jørgen.....


Svar #4
24. september 2008 af pige, (Slettet)

Mange tak.

det forstod jeg faktisk, plejer at være så indviklet forklaret.


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. september 2008 af MathiasNorup (Slettet)

Super


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. september 2008 af juventuz (Slettet)

#3 er utrolig indviklet i forhold til #1' metode!!! Brug den.


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. september 2008 af MathiasNorup (Slettet)

indviklet eller detaljeret? jeg kan godt lide at vide hvad jeg laver...


Brugbart svar (2)

Svar #8
24. september 2008 af juventuz (Slettet)

#7 se nedenstående

y = a(x-2)(x-8) gennem (0,4)
4=a(0-2)(0-8)

4=16a a=0.25

y=0.25(x-2)(x-8) = (0.25x-0.5)(x-8) = 0.25x2-2x-0.5x+4 = 0.25x2-2.5x+4
 

Men dit er også fuldt ud rigtigt


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. september 2008 af juventuz (Slettet)

hvor x2 selfølgelig er x2


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. september 2008 af MathiasNorup (Slettet)

Er helt enig, min ven.

Det er bare to helt forskellige måder at regne den på.

(normalt ville der muligvis også være en sandsynlighed for at jeg ville bruge din metode, da den anden tager alt for lang tid. men man viser at man virkelig ved hvad man har gang i, på en lidt længere måde, syntes jeg. og det kan jeg godt li.)


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. september 2008 af juventuz (Slettet)

#10 fint. dog ikke altid, at den længste metode skal bruges. Man kan derimod vise, at man mestrer begge metoder. Hvis man altid laver den, der tager længst tid, viser man vel egentlig bare, at man ikk kan den lette, men lige så gode metode.

Self en smagssag.

Fx hvis man har en trekantsopgave, der kan løses ved fx at bruge tangent. Tager 2 liniersplads.

Derimod kan man også bruge cosinusrelationerne og regne på 2 sider... (meget overdrevet, ved det.)

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. september 2008 af MathiasNorup (Slettet)

Jeg er fuldstændig enig, kammerat.

Det var bare for at give 2-siders udgaven.

Skal vi ikke antage at "julie." har fået svar på opgaven og oven i købet fået et par gode råd med på vejen? :)

Syntes jeg.

Vi ses


Skriv et svar til: Forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.