Matematik

Vinkel samt projektion af vektor på vektor

24. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

Hej,

Jeg vil høre om der er nogle der kan hjælpe mig nedstående opgave? Jeg har ikke rigtig nogen ideer til, hvordan jeg skal gribe opgaven an - Derfor kunne jeg godt tænke mig et par hints.

Lad der være givet tre vektorer a, b og c hvor:

Længden af vektor a = 2
Længden af vektor b = 3

a · b = 0
c = a + b

a) Bestem vinklen mellem vektor a og vektor c.
Jeg kan ikke rigtig forstå, hvordan jeg skal kunne finde vinklen mellem vektor a og vektor c - Jeg får jo ikke længden af vektor c oplyst?! Jeg har blandt andet tænkt på at drage nytte af 'c = a+b', men det kan jeg hellere ikke rigtig, idet jeg ikke har vektor a og b oplyst, men deres længder!

b) Bestem projektionen af vektor a på vektor c.
Jeg aner hellere ikke, hvordan jeg nogensinde skal kunne løse denne del af opgaven.


På forhånd mange tak,

Pjuske 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2008 af Isomorphician

Se på at a·b = 0. Hvad er vinklen mellem vektorerne så?

Og hvordan kan du udnytte det til at finde længden af c?


Svar #2
24. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#1

Se på at a·b = 0. Hvad er vinklen mellem vektorerne så?
- Så er vinklen mellem vektorerne ret, altså 90 grader.

Og hvordan kan du udnytte det til at finde længden af c?
- Der er stadig ingen klokker der ringer, hvad dette spørgsmål angår. Et til lille hint, tak.


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. september 2008 af mathon

når vektor_a er vinkelret på vektor_b, udspænder de to vektorer et rektangel, hvori diagonalen - vektor_c = vektor_a + vektor_b er hypotenuse i det halve rektangels ene trekant

c2 = a2 + b2 ........


Svar #4
24. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#3

Ved hjælp af Pythagoras' læresætning kan jeg, som jeg har forstået det, bestemme længden af vektor c:

a2 + b2 = c2
4 + 9 = c2
13 = c2
sqrt(13) = c

Så langt så godt!

Nu har jeg bare endnu et problem kørende i baghovedet - Hvordan kan jeg bestemme vektor c?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. september 2008 af Isomorphician

Projektion_a_på_c = (a·c)/(|c|2) * c


Svar #6
24. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#5

Jep, den formel kan jeg vel anvende til besvarelse af opgave b. Jeg har dog stadig ét spørgsmål. Når det er jeg bruger Pyttes læresætning - Er det så LÆNGDEN af vektor c eller VEKTOREN c jeg finder? Hvis det skulle være tilfældet, at det er LÆNGDEN af vektoren c - Hvordan skal/kan jeg så regne mig frem til VEKTOREN c?

På forhånd mange tak,
Pjuske


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. september 2008 af Isomorphician

Det er længden du finder.

Jeg tror ikke det er nødvendigt at du finder koordinaterne til vektor_c.


Svar #8
24. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#7

Hmm.. Jeg skal vel bruge vekor_c for at kunne beregne vinklen mellem vektor_a og vektor_c? Eller er det måske bare mig der tænker i de forkerte baner? Jeg har nemlig tænkt mig at bruge følgende formel til beregning af vinklen mellem vektor a og vektor c:

cos (v) = ((vektor_a · vektor_c) / (|a| · |c|))

Er det korrekt tænkt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. september 2008 af Isomorphician

Du udnytter at a, b og c danner en retvinklet trekant.

Hvis du kalder vinklen mellem a og c for A, vinklen mellem c og b for B, og vinklen mellem a og b for C, så får du en retvinklet trekant ABC, hvor kateternes længde er 2 og 3.

Vha tangens finder du vinklen mellem a og c (som vi kaldte A):

tan(A) = b/a = 3/2

A = tan-1(3/2) = 56,31º

Det kan du så bruge til at finde a·c, som du skal bruge til at udregne projektionen.


Svar #10
24. september 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

#9

Pis også! Jeg var jo ikke engang i nærheden af det... Men ja, det var et smart trick du kom med, havde jeg nok ikke regnet ud selv.

Mange tak for hjælpen is-mand og mathon - Jeg vil prøve at regne lidt videre selv :)

Pjuske


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2012 af matiena (Slettet)

Sidder og kæmper med den samme opgave. Er ved delopgave b. Kan ikke finde ud hvordan jeg skal finde a*c, har prøvet forskellige ting men får forkerte resultater:(

Jeg ved at jeg skal benytte mig af at vektor c = vektor a+ vektor b men kan ikke komme videre herfra.


Skriv et svar til: Vinkel samt projektion af vektor på vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.