Fysik

Hjælp til en fysik opg: Aktivitet!

27. september 2008 af Arigato (Slettet)

Sidder med følgende opgave:

Aktiviteten fra en radioaktiv kilde aftager med tiden t, nedenfor ses resultatet af en måeserie, hvor man hvert 10. sekund målte aktiviteten y i enheden Bq med geigertæller:

Så har jeg så indtegnet disse værdier i en graf, idet x-aksen repræsentere tiden t og y-aksen aktiviteten Bq.

Så står der i første stykke:

Vis, at aktiviteten tilnærmelsesvis aftager med tiden, og bestem en forskrift for aktiviteten, som funktion af tiden. Det skal gøres såvel ud fra en graf i passende valgt koordinatsystem som vha. regression.

Grafen kommer til at se sådan ud: http://peecee.dk/upload/view/132633/full

Såfremt jeg skal bestemme en forskrift, er det så ikke med at vælge to punkter PÅ grafen (x1,y1) og (x2,y2). Efterfølgende findes ax og b?

Altså:

jeg vælger punkterne: (x1,y1)=(10, 530) og (x2,y2)=(20,390)

Jeg finder a, idet: x2-x1√(y2/y1) = 20-10√(390/530)=0,970=a

b er givet ved: (y1/ax1)=530/0,97010)=720,26

Forskriften er derfor givet ved

f(x)=720,26·0,970x

Nu har jeg lavet alt slavearbejdet for jer, så nu vil jeg bare gerne vide om det er rigtigt eller ej? :-D


Svar #1
27. september 2008 af Arigato (Slettet)

Er der ikke en der lige kan se efter? Jeg har siddet og ventet i snart 1 time!


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2008 af peter lind

Du tager bare to punkter du har målt og bruger dette til dine beregninger. Dette er næppe meningen. Du skal enten bruge semilogaritmisk papir eller også plotte log(y) som funktion af x. Dette skulle give tilnærmelse til en ret linie. Derefter skal du lægge en linie ind, der passer så godt som mulig med de målte punkter. Det er punkter på denne linie du skal bruge til at finde parametrene. På denne måde får du udnyttet alle dine målte værdier og kan derfor regne med en mere nøjagtig værdi.


Svar #3
27. september 2008 af Arigato (Slettet)

For guds skyld! Jeg har spildt 2 timer på dette nu! Er det virkelig så tidskrævende?? Havde jeg skam ikke regnet med! :-S
 


Svar #4
27. september 2008 af Arigato (Slettet)

#2

Hov så ikek at noge havde skrevet!

Men jeg forstår det altså ikke helt! Hvis jeg vælger punktet (10,530) og (30,300) fra skemaet, hvad gør jeg så?

Skall ige siges at jeg bruger programmet Graph til at tegne graf med!


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2008 af peter lind

Du skal ikke vælge tal fra skemaet. Du skal bruge tal fra den linie, du skønsmæssig indtegner på grafen. Jeg kan ikke svarer dig på om du skal bruge graph. Det kommer an på om du direkte kan tegne en linie i graph, og det ved jeg ikke. Under alle omstændigheder er det kun en mulighed.


Skriv et svar til: Hjælp til en fysik opg: Aktivitet!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.