Matematik

udregning for en "rod" ligning

28. september 2008 af floe12 (Slettet)

Hvordan kan jeg bevise denne ligning uden brug af lommeregner/regneprogram

3√(2+√5)+ 3√(2-√5)=1


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2008 af Dedalus (Slettet)

Hvis det skal læses som kubikrødder, bør du genoverveje ligningens gyldighed.

Ligningen holder ikke. Den første kubikrod har en reel løsning, men den sidste har en imaginær. Summen af disse er ikke 1.

At eftervise ligningen er derfor en ret håbløs opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2008 af Mandelbrot (Slettet)

#1 Det er nu forkert. Jeg går ud fra, at du konkludere din påstand, fordi 2-√5 < 0. Men det er den tredje kubikrod og ikke kvadratroden. Derfor kan det godt være negativt. fx er (-1)3 = -1, og derfor går den selvfølgelig også omvendt.

Du kan evt. prøve, at indtaste det på lommeregneren.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Men det er nu stadigvæk en ret håbløs opgave, selvom der er muligt:)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2008 af Dedalus (Slettet)

Mit regneprogram må have haft en dårlig dag. Men nok om det.

Dette er et bevis. Det er godt nok temmeligt konstrueret, men dog stadig helt korrekt.

3√(2+√5)+ 3√(2-√5)=1 medfører 2*3√(2+√5)+2* 3√(2-√5)=2 heraf

2*3√(2+√5)+2* 3√(2-√5) = 3√(8(2+√5))+3√(8(2-√5))           (1)

betragt da

8(2+√5) = 16 + 8√5 = (1+√5)(6+2√5) = (1+√5)(1+√5)2=(1+√5)3

Tilsvarende fås

8(2-√5) = (1-√5)3

Altså fås ved at sætte ind i (1)

3√((1+√5)3) + 3√((1+√5)3) = 1+√5+1-√5 = 2

Håber du stadig kan bruge svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2008 af Mandelbrot (Slettet)

#4 Godt gået:)


Skriv et svar til: udregning for en "rod" ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.