Matematik

Differentialligning 3

05. oktober 2008 af Dota (Slettet)

Hej det er mig igen ;-) ...

Ville lige høre om nedenstående er korrekt, og endvidere hvordan jeg løser den sidste?

En funktion f med definitionsmængde R er løsning til differentialligningen dy/dx=y(x2-9)
og grafen for f går gennem punktet P (2,2)
a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.
b) Bestem monotoniforholdene for f.

a) y=-10x+22

b ? hvordan kan man løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

hint:

dy/dx)f'(x)=y(x^2-9)=y(x-3)(x+3)


Svar #2
05. oktober 2008 af Dota (Slettet)

Tak - er den første rigtig???


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

Hældningskoefficienten findes ved indsættelse i differentialligningen:

f'(x)=dy/dx=y(x^2-9)

hvoraf

f'(2)=2(2^2-9)=2(4-9)=2*(-5)=-10

det sidste led er også rigtigt, så vidt jeg lige kan se :-)


Svar #4
05. oktober 2008 af Dota (Slettet)

Mange tak ;-)

Godt hint iøvrigt - nu forstår jeg det vist

3>x +

3=x toppunkt

3<x -


Svar #5
05. oktober 2008 af Dota (Slettet)

Rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. oktober 2008 af janko (Slettet)

a) y=f´(x0)*(x-x0)+f(x0)

y´ = y* (x2 - 9)

Ligningen for y' er ret simpekt, da du både kender x- og y-koordinaten

y´ = 2 * (22 - 9)                    y´ = - 10

y = 2 + (-10) * (x-2)            y = 22 - 10 x

Så ja, din opgave a er korrekt!


Brugbart svar (3)

Svar #7
06. oktober 2008 af janko (Slettet)

b)

For at bestemme monotoniforholdet for f skal du kende f´(x). f´(x) = y´. Det vil sige at hvis f´(x) er positiv er f stigende, hvis f´(x) er negativ er f aftagende og hvis f´(x) er 0 er det er toppunkt på f.

f´(x)  = f(x)  * (x2 - 9)

Da det er oplyst at f(x)=y er større end 0, må det være fortegnet for (x2-9) der bestemmer fortegnet for f´(x).

Derfor kan du ved at løse ligningen 0 = x2-9, finde den x-værdi hvor der er et toppunkt....

0 = x2-9                x2 = 9            x=√9

x = 3   v   x = -3

Prøv nu  at beregne x-værdier der er over,  under og mellem -3 og 3.

Det ses at der er toppunkt i x=-3 og x=3 og at f er stigende i x-intervallet ]-uendelig;-3] og [3;uendelig[ og aftagende i x-intervallet [-3;3].
Det vil også sige at der er lokalt maksimum i punktet (-3;f(-3)) og og lokalt minimum i punktet (3;f(3)).
 

/ Ayhan


Skriv et svar til: Differentialligning 3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.