Kemi

KEMI

07. oktober 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Davs derude

Har lige et problem med kemi:

I koncentreret phosphorsyre er indholdet af H3PO4 85 masse% og densiteten for opløsningen er 1,69 g/mL

a) Beregn det volumen 0,80 M NaOH-opløsning, der skal tilsættes til en vandig opløsning, som indeholder 3,48 mL koncentreret phosphorsyre, for at fremstille en puffer med pH= 7,4


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2008 af mathon

c = n/V = m/(M*V) = 0,85*d*V/(M*V) = 0,85*d/M

c = 0,85*(1690 g/L)/(98 g/mol) = 14,6582 mol/L = 14,6582 M

pH = pKs3 + log(n(PO43-)/n(HPO42-))

7,4 = 12,67 + log(n(PO43-)/n(HPO42-))

log(n(PO43-)/n(HPO42-)) = -5,27

n(PO43-)/n(HPO42-) = 10-5,27 = 5,37*10-6

n(PO43-) = 5,37*10-6*n(HPO42-)



n(H3PO4) = (3,48 mL)*(14,6582 mmol/mL) = 51,0104 mmol = 0,0510104 mol

forlods neutraliseres til Na2HPO4:
H3PO4   +   2NaOH   --->   Na2HPO4   +   2H2O

n(NaOH) = 2*(0,0510104 mol) = Vforlods*(0,8 mol/L), hvoraf

Vforlods = (0,102021 mol)/(0,8 mol/L) = 0,127526 L = 127,526 mL


nyt opløsningsvolumen = (3,48 + 127,526)mL = 131,006 mL

nu haves 0,0510104 mol Na2HPO4

yderligere skal tilsættes et mindre volumen NaOH

Na2HPO4   +   NaOH   --->   Na3PO4   +   H2O

yderligere skal neutraliseres
5,37*10-6 *0,0510104 mol HPO42- i Na2HPO4  = 2,74*10-7 mol = Vekstra*(0,8 mol/L) =

Vekstra = (2,74*10-7 mol)/(0,8 mol/L)  = 3,424*10-7 L = 0,000342 mL, hvilket man i praksis ikke kan afmåle,

hvorfor
konklusionen er:
der skal tilsættes 127,5 mL 0,80 M NaOH


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2008 af StudiePortalLogin (Slettet)

Hvordan beregner jeg den pH der fås hvis der kun var anvendt den halve mængde NaOH ?

Synes dette giver problemer da der er tale om en divalent syre ?

håber i kan hjælpe...


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2008 af mathon

(127,5 mL)/2 = 63,75 mL

nhalv(NaOH) = (63,75 mL)*(0,80 mmol/mL) = 51 mmol = 0,051 mol
som stort set er identisk med monohydron neutralisering af de i #1 linje 8 beregnede 0,0510104 mol
H3PO4.

Du har således 0,0510104 mol NaH2PO4 i (3,48+63,75)mL = 67,23 mL


dvs.
cs(NaH2PO4)formel = (0,0510104 mol)/(0,06723 L) = 0,758745 M


pKs2 = 7,21, hvilket indikerer, at H2PO4-(aq) er en svag syre

hvorfor

pH = 0,5(pKs2 - log(cs)) = 0,5(7,21 - log(0,758745)) = 3,7


Skriv et svar til: KEMI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.