Matematik

Opløsning af brøk??

09. oktober 2008 af aisha_123 (Slettet)

1) (3x^2+6x-12)/(3x^2-12)

Opløs tæller og nævner i faktorer og forkort det.

lommeregnerens løsning er:

(3x^2+6x-12)/(3x^2-12) = x+4/x+2       er det overhoved rigtigt og hvis det er, hvordan??

tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2008 af mathon

3(x+√(5)+1)(x-√(5)+1) / (3(x+2)(x-2)) = (x+√(5)+1)(x-√(5)+1) / ((x+2)(x-2))


Svar #2
09. oktober 2008 af aisha_123 (Slettet)

Hvordan kom du frem til din beregning??

Jeg forstår det ikke rigtig. Vil du være sød at forklare det? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Du mener sandsynligvis

(3x2 + 6x - 24)/(3x2 - 12)

= (3((x+4)(x-2)))/(3(x+2)(x-2))

= (x+4)/(x+2)

Ja, din lommeregner har ret.


Svar #4
09. oktober 2008 af aisha_123 (Slettet)

Hvordan kommer du frem denne = (3((x+4)(x-2)))/(3(x+2)(x-2))      ud fra      3x2 + 6x - 24)/(3x2 - 12)??

Jeg ved godt at jeg er langsomt opfattende, men kan ikke gøre for det!     


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Træk først 3 uden for parenteserne i både tæller og nævner og få:

3(x2 + 2x - 8) / 3(x2 - 4)

Du kan du faktorisere det der står inde i parenteserne.

(x2 + 2x - 8)/(x2 - 4) = (x+4)(x-2) / (x+2)(x-2)

Forkort herefter ud med faktoren (x-2).


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

faktorisere = opløse i faktorer


Svar #7
09. oktober 2008 af aisha_123 (Slettet)

hvorfor skal det forkortes med (x-2)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2008 af mathon

yes my bad - fejltryk

glem #1


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2008 af mathon

...eftertjek

#1 er faktisk rigtig i følge teksten

3x2+6x-12
men

sandsynligheden taler naturligvis mere for 3x2 + 6x - 24
 

...men hvis man også selv skal rekonstruere spørgeteksten, kan man jo hurtigt blive gammel...:)


Skriv et svar til: Opløsning af brøk??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.