Matematik

vektorer, normalvektorer og liniers ligning

14. oktober 2008 af trice (Slettet)

Der er givet to vektorer:

vektor a = (13)       vektor b= (72)

Linien l går igennem origo (0,0) og har vektor a som normalvektor. Linien m går igennen P(2; -5) og har vektor b som normalvektor.

Opstil ligningerne for linierne l og m???

Jeg tænker, at hvis jeg finder tværvektorerne til både vektor a og vektor b, får jeg to nye punkter som ligger på lininen. Ud fra det, burde man kunne finde liniernes ligning på en eller anden måde...???


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2008 af mathon

...og hvad konkluderer du heraf?


Svar #2
14. oktober 2008 af trice (Slettet)

vektor a's tværvektor = (-3 1)     og     vektor b's tværvektor = (-2 7)

Af det kan jeg jeg så konkludere, at jeg ikke ikke lige ved, hvordan jeg kommer videre herfra.

Jeg tænkte, at jeg kunne bruge: y-y0 = a(x-x0), men så mangler jeg en hældning jo. Kan du give et hint?

Tak. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2008 af mathon

...at l går gennem punkterne ??? og derfor har ligningen...

at m går gennem punkterne ??? og derfor har ligningen...


Svar #4
14. oktober 2008 af trice (Slettet)

Ja, det er jeg klar over :-), men hvordan finder jeg liniens ligning, når jeg har givet to punkter? Skal jeg i gang med at tegne og aflæse, eller findes en smart formel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2008 af mathon

l går gennem punkterne (0,0) og (-3,1)

m går gennem punkterne (-2,7) og (2,-5)


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2008 af mathon

brug to-punkts-formlen


Svar #7
14. oktober 2008 af trice (Slettet)

Den mener jeg ikke, at jeg har hørt om før, men prøver lige at lede i min formelsamling.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/134431


Svar #9
14. oktober 2008 af trice (Slettet)

Arh. Fandt en formel: a = (y2-y1)/(x2-x1)

så er den vist løst :-) Tak


Skriv et svar til: vektorer, normalvektorer og liniers ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.