Matematik

cirklens ligning til andengradslining

20. oktober 2008 af myself12 (Slettet)

hey jeg har en opgave hvor jeg skal finde ud af hvor en linje og en cirkel skærer hinanden...

Jeg ved at man skal sætte linjen ind på y's plads og så omskrive til en andengradsligning, og derefter finde x(erne)... Men ville lige høre om jeg har omskrevet cirklens ligning rigtigt ? .. Kan nemlig ikke få det helt til at passe.

y = -2x + 6
 

Cirklens ligning

       (x+2)2 + (y-1)2 = 25
<=>(x+2)2 + (-2x+6-1)2 = 25
<=> (x+2)2 + (-2x + 5)2 = 25
<=>x2 + 4 + 4x -2x2 + 25 – 20x
<=>-x2 + 29 -16x = 25
<=>-x2 -16x + 4 = 0
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. oktober 2008 af Isomorphician

(-2x)2 = 4x2


Svar #2
20. oktober 2008 af myself12 (Slettet)

(x+2)2 + (y-1)2 = 25
<=>(x+2)2 + (-2x+6-1)2 = 25
<=> (x+2)2 + (-2x + 5)2 = 25
<=>x2 + 4 + 4x - 4x2 + 25 – 20x
<=>-3x2 + 29 -16x = 25
<=>-3x2 -16x + 4 = 0

det går stadig ikk rigtig op..


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. oktober 2008 af Isomorphician

Du trækker dem stadig fra...


Svar #4
20. oktober 2008 af myself12 (Slettet)

okay kan se det nu, men den går stadig ikk op...

(x+2)2 + (y-1)2 = 25
<=>(x+2)2 + (-2x+6-1)2 = 25
<=> (x+2)2 + (-2x + 5)2 = 25
<=>x2 + 4 + 4x + 4x2 + 25 – 20x = 25
<=>5x2 + 29 -16x = 25
<=>5x2 -16x + 4 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. oktober 2008 af Isomorphician

Hvad mener du med at den ikke går op?


Svar #6
20. oktober 2008 af myself12 (Slettet)

altså jeg skulle kunne lave den uden hjælpemidler, men når man skal regne kvadrat rødderne ud så bliver det noglehelt umuglige tal :)

kan lige paste min opgave..

Opgave 1.019
En cirkel har centrum (-2,1) og radius 5, og en linje l er bestemt ved ligningen:
2x + y – 6 = 0
a) Undersøg om linjen l skærer cirklen.

For at finde skæringspunkt mellem linje og cirkel, erstattes i cirklens ligning med linjens ligning. Resultatet omskrives til en andengradsligning, som derefter løses.

Linens ligning:
2x + y – 6 = 0
<=> y = -2x + 6

Cirklens ligning
(x+2)2 + (y-1)2 = 25
<=> x2 + 4 + 4x + y2 + 1 -2y = 25

Så erstatter man y i cirklens ligning med linjens ligning som jeg fandt først, og omskriver den til en andengradsligning:
 

(x+2)2 + (y-1)2 = 25
<=>(x+2)2 + (-2x+6-1)2 = 25
<=> (x+2)2 + (-2x + 5)2 = 25
<=>x2 + 4 + 4x + 4x2 + 25 – 20x = 25
<=>5x2 + 29 -16x = 25
<=>5x2 -16x + 4 = 0

som du kan se bliver d 176, og dens kvadratrod er ikke lige til at regne i hovedet :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. oktober 2008 af Isomorphician

Men du kan dog se at d er positiv og derfor må der være to løsninger.

Der står jo ikke noget om at du skal udregne skæringspunkterne, der står bare at du skal afgøre om linjen skærer cirklen eller ej.


Svar #8
20. oktober 2008 af myself12 (Slettet)

nårh ja selvføælgelig ! tusind tak ;)
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. oktober 2008 af Isomorphician

Du kunne også have brugt distanceformlen, og set om afstanden fra centrum til linjen var mindre end radius.


Skriv et svar til: cirklens ligning til andengradslining

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.