Kemi

ligevægt

26. oktober 2008 af Signesp (Slettet)

Vi betragter reaktionsskemaet
N2(g) + 3H2(g) 2NH3(g).
K = [NH3]2 / [N2] • [H2]3 =

Ved ligevægt viser det sig at koncentration af de tre stoffer er
[N2] = 0,921 M, [H2] = 0,763 M og [NH3] =0,157 M
a. Beregn ligevægtskonstanten for reaktionen
Y = [NH3]2 / [N2] • [H2]3 = 0,157 M2 / 0,921 M • 0,763 M2 = 0,015581
 

Er det rigtigt hvad jeg har gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2008 af mathon

Y = [NH3]2 /([N2]•[H2]3) = (0,024649 M2)/(0,921 M•0,444195 M3) = 0,060251 M-2

husk nævnerparentesen
og
(tal * M)n = taln*Mn


Svar #2
26. oktober 2008 af Signesp (Slettet)

Ved et forsøg blandes N2 og H2 sammen og reaktionen begynder at forløbe. Efter et stykke tid måles følgende koncentrationer:
[N2] = 2,00 M, [H2] = 1,00 M og [NH3] =3,00 M

Er der ligevægt i systemet så?


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2008 af mathon

...kontrolregn...


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2008 af mathon

Kc = 0,060251 M-2


Svar #5
26. oktober 2008 af Signesp (Slettet)

hvad mener du?

hvordan beregner jeg om der på det pågældende tidspunkt er ligevægt i systemet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2008 af mathon

hvis Y = Kc er der ligevægt

hvis Y ≠ Kc er der ikke ligevægt


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2008 af mathon

Y = (3,00 M)2/((2,00 M)•(1,00 M)3) = (9 M2)/(2*1 M4)) = 4,5 M-2

Y = 4,5 M-2 > 0,060251 M-2uligevægt


Skriv et svar til: ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.