Matematik

forkort brøk+forskrift for graf. hjælp!

26. oktober 2008 af bcch (Slettet)

hej. jeg sidder med en mat. aflevering, som jeg har problemer med. håber nogle af jer vil hjælpe mig, da jeg ikke ved hvordan jeg skal gribe dem an.

1. forkort brøk

(x2 + 2x) / (4x + 8)

2. en ret linje har hældningskoefficienten -2 og skærer koordinatsystemets førsteakse i punktet P(3,0). bestem en forskrift for den funktion f, der har denne rette linje som graf.

jeg har ingen anelse om hvordan jeg skal regne det ud.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2008 af Isomorphician

1. Se om du ikke kan få det samme til at stå inde i en parentes i både tæller og nævner.

2. Forskriften for en ret linje er y = ax + b. Du har a, og du ved at 0 = 3a + b, derudfra kan du finde b.


Svar #2
26. oktober 2008 af bcch (Slettet)

okay.

1. har jeg lavet nu. giver x / 4

2. jeg ved stadig ikke hvordan jeg gør. kan du give mig et hint?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2008 af Isomorphician

Du ved at a i ligningen skal være -2.

Ud fra dit punkt (3,0) ved du også at følgende ligning gælder:

0 = -2(3) + b

Isoler nu b i ovenstående ligning, for at få begge ubekendte til den generelle ligning for linjen:

y = ax + b


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2008 af qspace (Slettet)

Til nr. 1

x er fælles faktor i tælleren.

4 er fælles faktor i nævneren

Sæt dem begge ud for en parentes, og så kan du forkorte.

Nr. 2

En ret linje har ligningen y=ax + b

a= -2

Du kender et punkt (3;0)

y=ax + b

0= -2 * 3 + b

Løs og find b. Herefter ved du hvad forskriften for funktionen er.


Svar #5
26. oktober 2008 af bcch (Slettet)

jeg tror jeg er helt forkert på den, men skal man flytte b over på den anden side af lighedstegnet eller?

0 = -2*3+b =

b = -6

jeg er helt forkert på den, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2008 af Isomorphician

Jo...

0 = -2(3) + b <=>

0 = -6 + b <=>

6 = b


Svar #7
26. oktober 2008 af bcch (Slettet)

hvordan ser forskriften så ud? ser den sådan ud:

y = -2x + 6


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2008 af Isomorphician

Ja.


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

Ellers så brug

y=a(x-x0)+y0 med punktet p(3,0) og a=-2 indsat bliver ligningen

y=-2(x-3)+0=-2x+6+0=-2x+6

Dette er din lærer nok mere glad for (selvom han/hun selfølgelig bare vil have, du løser opgaven)


Skriv et svar til: forkort brøk+forskrift for graf. hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.