Matematik

funktion

30. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

hvordan kan man gør rede for at (1) kan skrives på formen (2) ?

(1)     f(x) = ln(kvrodx) + ln(2x)

(2)     f(x) = a*ln(x) + b


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt, at ln(a*b) = ln(a)+ln(b)


Svar #2
30. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

det kan jo ikke lade sig gøre da (2) er helt anderledes ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Måske ikke. ;) Prøv at starte med at omskrive (1) til en enkelt logaritme.


Svar #4
30. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

altså sådan her ?

ln (kvrodx * 2x)


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Jeps. Når du nu har ln(√(x)*x) - hvad kan du omskrive det til, hvis vi kun tænker på indholdet i logaritmen? Hint: Potensregler!


Svar #6
30. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

tænker du på det her :) ? : x^(1/2)

og så kan man slå de x'er sammen ved at sige : x^ ((1/2)+1)

er jeg gal på den ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Overhovedet ikke! Du er helt på rette vej. Når du så nu har ln(x^(3/2)) stående - hvad kender du så til regneregler for potens og logaritmer?


Svar #8
30. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

ehm , det her ? : ln(x^(3/2)) = (3/2) * ln x ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Exactly! Og hvordan er det nu lige, du skal vise, det kan omskrives til?

(2) f(x) = a*ln(x)+b

I dit tilfælde er a=3/2 og b=0.


Svar #10
30. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

forstår ikke helt, hvad tænker du på ?

altså nu har vi sådan set vist at det er omskrevet til a*ln(x)+b , har vi ikke?


Svar #11
30. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

jeg tror det er forkert det vi er kommet frem til .. for hvis vi sætter x til et vilkårligt tal og regner i dem begge så får man ikk det samme tal ?

.. vi har muligvis glemt tallet 2 i f(x) = ln(kvrodx) + ln(2x)

men skal man så bare putte i slut ligningen ; a*ln(x)+b ?

sådan så det giver : a*ln(2x)+b ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#11: Ja, men så kan du jo igen skrive om på det. Du får i første omgang noget alla:

ln(2x^(3/2)) = 3/2 * ln(2x) = 3/2 * ln(2) + 3/2 * ln(x) = a*ln(x) + b


Skriv et svar til: funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.