Fysik

Er det korrekt udledt?

02. november 2008 af tumle1984 (Slettet)

Jeg vil udlede

Dette gøres herunder:

.

Hvis vi nu vil vide hvad energiniveauet er i den n'te tilstand, så lader vi m gå mod uendelig og det betyder at


I det vi har at


Og vi får dermed at

 

Mine betænkligheder med dette bevis er at jeg bruger Rydbergformlen hvor vi bruger at n>m og derfor virker det absurt at skulle lade m gå mod uendelig, da m jo er bundet af at være mindre end n. Er der nogle der kan gøre de nødvendige rettelser i min udledning, sådan at jeg kan komme uden om dette problem?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Det gælder for det første kun for en elektronatomer. :) Du skal tage udgangspunkt i Rydbergformlen og indse at denne giver udtrykket for en overgang imellem to elektronniveauer. Du ved samtidig, at denne overgang er lig hf = h/lambda - sættes dette lig Rydbergformlen kan du bruge, at hf = h/lambda = Efør - Eefter og indse, at energiniveauerne for Efør, hvis elektronen skal fjernes helt fra atomet, er lig En=-hcR/n2


Svar #2
02. november 2008 af tumle1984 (Slettet)

#1:

Det forstår jeg ikke helt, for der kommer du igen ikke uden om at skulle lade m gå mod uendelig selvom det fra Rydbergformlen er defineret at m<n?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Ah, ikke helt. Du vil finde energiforskellen på at være i den n'te skal og være i den uendeligt fjerne skal. Da du går fra n til m vil du sætte m til at gå imod uendelig. Du skal ikke bruge Rydbergformlen så direkte, som du vil. Du skal frem til udtrykket:

h/lambda = hcR/m2-hcR/n2 = Ei - Ef


Svar #4
02. november 2008 af tumle1984 (Slettet)

Du skriver at

h/lambda = hcR/m2-hcR/n2 = Ei - Ef

Men du mener vel at

Vi har fra Bohrs postulat har at

i det der gælder at m<n.

Og det vil sige at

Men her kokser det, for hvad hjælper det mig, med mindre jeg lader m gå mod uendelig, som  stadig er begrænset af at være mindre end n, som jo er en forudsætning for at bruge Rydbergformlen i den form jeg bruger den.   


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Jeg har aldrig brugt eller læst i mit materiale, at m<n. Lad mig citere udledningen fra University Physics:

For hydrogenspektret gælder:

Hvis begge sider af denne ligning ganges med hc får vi en sammenhæng mellem Bohrs postulat og linjerne i Balmerserien:

E = hc/lambda = hcR(1/2^2 - 1/n2) = hcR/22 - hcR/n2

Da vi samtidig ved, at hc/lambda = Ei - Ef fås:

Ei - Ef = hcR/2^2 - hcR/n^2

Og her identificeres det sidste energiniveau som hcR/n2


Svar #6
02. november 2008 af tumle1984 (Slettet)

Jeg mener bare at det må være en nødvendighed at sige at m<n, for at vi for det første kan bruge Rydbergformlen i den form vi bruger, og for det andet for at komme frem til at få E_foton=E_n-E_m.

Jeg har selv læst den udledning som du citere der, men der står jeg af når de identificere

og

Hvordan kommer de frem til den identificering? Og hvordan går de fra at betegne E_i som E_n?


Svar #7
02. november 2008 af tumle1984 (Slettet)

Jeg tror jeg har fundet en måde at definere det hele på, uden at bryde at m<n:

Vi kom frem til at

For at det skal komme til at passe identificerer vi

og

idet det kommer til at passe på den måde at

Vi har derfor et udtryk for den n'te tilstand som er

Hvad siger i til den formulering? kan den gå?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Det er den rigtige tankegang. :)


Skriv et svar til: Er det korrekt udledt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.