Matematik

Differentiering af In(x)

03. november 2008 af LouiseLG (Slettet)

Hejsa.

Jeg sidder fast i denne.

Hvordan skal jeg differentiere den?

Den giver jo f ' (x) = 1/x men kan simpelthen ikke se hvordan!

En som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2008 af Sherwood (Slettet)

Du kan jo bevise det, men hvorfor vil du gerne det?


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2008 af Sherwood (Slettet)

Ps. Det hedder ln og ikke in


Svar #3
03. november 2008 af LouiseLG (Slettet)

Er det da udenad lære?

Jeg har mat på b niveau men bliver dog ikke bedt om at bevise den. Jeg har blot fået at vide at det giver 1/x og vil derfor godt vide hvordan.

Mvh Louise


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. november 2008 af Sherwood (Slettet)

Det er udenadslære ja. Du lærer at bevise nogle få af dem, såsom x^2, 1/x, √x, ax+b. Generelt set er det dog bare udenadslære. Det ville tage alt for lang tid, hvis du skulle tretrins-reglen ned over dem hver eneste gang, du skulle differentiere. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2008 af Sherwood (Slettet)

..hvis du skulle trække tretrins-reglen ned...*


Brugbart svar (2)

Svar #6
03. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

#3 Hvordan ...

Lad y=ln(x). Så er

y+Δy=ln(x+Δx)

Δy=ln(x+Δx)-ln(x)=ln((x+Δx)/x)=ln(1+Δx/x) så

?y/Δx=1/Δxln(1+Δx/x) =1/x·x/Δxln(1+Δx/x)=1/xln(1+Δx/x)x/?x og dermed

dy/dx=1/x·limΔx→0ln(1+Δx/x)x/?x =1/x·ln(limΔx→0(1+Δx/x)x/?x)=1/x

... oki du skal vide at limΔx→0(1+Δx/x)x/?x=1 ... men det vises nemt med lidt mere mat.viden


Brugbart svar (2)

Svar #7
03. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

hmm ? burde være Δ i svaret ...


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2008 af c_aastrup

Eller alternativt benytte definitionen af den naturlige logaritme af x > 0 som er følgende


Og idet vi generelt har for en kontinuert funktion f, at

fås at


Brugbart svar (3)

Svar #9
03. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

#8 er du sikker på at #0 kender denne def?


Svar #10
03. november 2008 af LouiseLG (Slettet)

Jeg må desværre indrømme at jeg ikke er bekendt med alle de fremgangsmåder i kommer med.

Men jeg vil uden tvivl bruge tid på at lære dem.


Svar #11
03. november 2008 af LouiseLG (Slettet)

Tusind tak for hjælpen allesammen


Brugbart svar (2)

Svar #12
03. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Min ... altså #6 er tretrinsreglen ... godt nok lidt hurtig


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

................ du kan også udnytte at ex er invers til ln(x) ... det gør det nok meget nemmere, altså i mit bevis (#6)


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. november 2008 af c_aastrup

#9

Det kan der være en pointe i.

Kære øregård girl

Jeg håber mit indlæg kunne bruges og ikke blot var abstrakt nonsens

#13

Du har ret: Tretrinsreglen kan bruges, men der er en mere enkel måde hvis vi kan et par regneregler for differentiable funktioner (f og g) og eksponentialfunktioner og logaritmer.

Vi ved (forhåbentlig), at

ln(x) er den inverse til e^x, hvilket betyder

Jeg sætter nu

Vi ved, at

og samtidig med

har vi

og dermed

g' er den ukendte, men vi kender f' og g og får da

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Hvor er lettelsen? Såvidt jeg kan se bruger du mange flere resultater end jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. november 2008 af c_aastrup

Det er vel en smagssag. Her mener jeg at det er nemmest at udvikle regneregler for de begreber man bruger og benytte dem fremfor altid at vende tilbage til definitionen.

Men jeg må indrømme, at da jeg skrev den første linje gik jeg udfra at jeg direkte kunne bruge resultatet for differentiering af en invers funktion, men blev i tvivl om den var kendt i gymnasiet og så beviste jeg den. Jeg burde nok have skrevet første linje om.

Min oprindelige tanke var at skrive noget i stil med følgende:

Vi ved at der for f monoton og differentiabel gælder

og dermed for

gælder


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Selvom man kan mange resultater ... så bør/skal man stadig huske på KISS ikk?


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. november 2008 af c_aastrup

Keep It Simple, Stupid...

Tjo... jeg synes nu stadig mine svar er de mest intuitive og simple. Jeg skriver dem bare ret detaljeret ud, det er jo ikke fordi der sker de vilde ting gennem alle mine linjer.

øregård girl har da fået en del bud på hvordan man differentierer.Hun må jo afgøre hvad hun synes er klarest.


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. november 2008 af c_aastrup

#6

Mener du vel

og ikke

Eller hvad?

Det er jo ganske nemt at lave "simple" udregninger hvis man tager udsagn som disse for givne.


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. november 2008 af Sherwood (Slettet)

Det er da glædeligt, at I hygger jer med de forskellige fremgangsmåder, men jeg tror for at være helt ærligt ikke, at det hjælper #0 ret meget.

1) I gymnasiet bruges tretrinsreglen

2) Limes er udgået af gymnasiepensum

3) Inverse funktioner, sammensatte funktioner etc hører ikke til på B-niveau

4) etc..


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.