Fysik

beregning af den største bølgelængde af lys

09. november 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude...

forstår ikk helt opgaven... og er slet ikk med på hvilke formler man skal bruge, så det ville glæde mig, hvis I kunne give lidt guide.. :P

opgaven lyder således:

den mindste energi, der skal tilfæres en elektron for at frigøre den fra en siliciumoverflade er 9,93*10^-19 J.

a. beregn den største bølgelængde af lys, som kan frigøre elektroner fra en siliciumoverflade ved fotoelektrisk effekt.

b. kan lys i det synlige område frigøre elektroner fra en siliciumoverflade ved fotoelektrisk effekt?

på forhånd tusind taaak.. :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. november 2008 af peter lind

a. Energien af en foton er h*fekvens = h*lyshastighed/bølgelængde., hvor h er Plancks konstant. Denne energi skal være mindst lige så stor som energien, der er opgivet.

b. Se fra opgave a om den tillader bølgelængder, der findes i det synlige område.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2008 af mathon

med sammenhængen

Efri = h*fmin = (h*c)/λmax 

hvoraf

λmax = (h*c)/Efri = (h*c)/(9,93*10-19 J) = 2,000*10-7 m = 200,0*10-9 m = 200,0 nm


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2008 af mathon

for synligt lys
gælder

390 nm < λ < 770 nm


Svar #4
10. november 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

ok .. tusind taaak til jer begge.. :D


Skriv et svar til: beregning af den største bølgelængde af lys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.