Kemi

Aktuel koncentration - divalent syre

12. november 2008 af StudiePortalLogin (Slettet)

Svovlsyre er en dihydron syre, som er stærk i første trin og middelstærk i andet trin. Det vilsige, svovlsyre reagerer med vand på følgende måde:
H2SO4 (aq) + H2O (l) --> HSO4- (aq) + H3O+ (aq) (I)

HSO4- (aq) + H2O (l) <--> SO42- (aq) + H3O+ (aq) (II)Det ses at opløsningens indhold er H3O+ stammer fra begge reaktioner.

c ) Beregn stofmængden af H3O+ stammende fra reaktion (I).

d ) Beregn stofmænden af H3O+ stammende fra reaktion (II)

Vi ved i forvejen:
Der fremstilles 250 mL 0,0100 M svovlsyreopløsning ved fortynding af en 0,500 M H2SO4.

Hvordan gør jeg dette når det er en dihydron syre... ? skal jeg opskrive resktionsskemaer med stofmængde osv, eller ?

Håber der er nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2008 af mathon

Vstam *(0,5 M)   =   (0,250 L)*(0,0100 M)

Vstam = (0,0100/0,5)*(250 mL) = 5 mL

.........................................................

(I)
H2SO4   +   H2O   →   HSO4  +   H3O+      stærk

n(H3O+) = (0,250 L)*(0,0100 mol/L) = 0,0025 mol = 2,5 mmol

pH = -log(0,01) = -log(10-2) = -(-2) = 2

(II)
HSO4-   +   H2O   <--->   SO42-   +   H3O+    middelstærk

syrebrøk x = [HSO4-]aktuel/[HSO4-]formel = 1/(1+10pH-pKs) = 1/(1+102-1,92) = 0,454

protolysegrad = 1-x = 1 - 0,454 = 0,546

n(H3O+) = 0,546*(0,0025 mol) = 0,001365 mol = 1,365 mmol


Svar #2
12. november 2008 af StudiePortalLogin (Slettet)

hmm, syrebrøken som du kalder x, er det egentlig protolysegraden, som er a(alfa) = [H3O+] / cs ?

Hvorfor er  [HSO4-]aktuel = 1 ?
- og hvorfor er [HSO4-]formel = (1+10pH-pKs) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2008 af mathon

se vedhæftede detaljer

Vedhæftet fil:syrebrøk.doc

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2008 af mathon

og derfor

prtolysegraden  α = 1 - x


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2008 af mathon

prtolysegraden   --->   protolysegraden


Svar #6
12. november 2008 af StudiePortalLogin (Slettet)

Tror jeg er med nu..

Men hvordan finder jeg så de aktuelle koncentrationer af HSO4- og SO42- i opløsningen ?
Hvordan skal jeg vide hvor meget der er af hver når jeg ikke kender ligevægtskonstanten.. Skal jeg bruge syrebrøken eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2008 af mathon

[HSO4-]aktuel = x*(0,01 M) = 0,454*(0,01 M) = 0,00454 M

[SO42-]aktuel = (1 - x)*(0,01 M) = 0,546*(0,01 M) = 0,00546 M


Svar #8
12. november 2008 af StudiePortalLogin (Slettet)

aaah okay :) tak


Skriv et svar til: Aktuel koncentration - divalent syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.