Matematik
Uendelige rækker + konvergens
Hej skal løse følgende opgave:
For ethvert x tilhørende ]0;∞[ betragter vi den uendelige.
(Δ) ∞
∑ (1/(sqr(x)^n))
n=0
Bestemt det interval I, hvorpå den uendelige række er konvergent. Er ikke helt med på hvad jeg skal, nogle der kan give mig et hint?
Svar #1
14. november 2008 af Danielras (Slettet)
Rækken er en geometrisk række:
http://da.wikipedia.org/wiki/Geometrisk_r%C3%A6kke
Med:
r = 1/sqr(x)
Som du kan læse i ovenstående link konvergerer en sådan række hvis og kun hvis:
|r| < 1
Så nu er det blot at løse ovenstående ulighed med hensyn til x, så har du det søgte interval.
Svar #2
14. november 2008 af valdsen (Slettet)
Okay tak!
Åltså Den uendelig geometrisk række, er en række hvor de på hinanden følgende led har samme forhold. En sådan række konvergerer hvis og kun hvis absolutværdien af det fælles forhold er mindre end 1 (|r|<1).
r = 1/sqr(x)
Af det udleder vi
|1/sqr(x)| <1 <=> |1| = sqrx <=> x =1 eller x = -1?
Kan ikke huske hvordan man håndterer numeriskværdi. så ret mig hvis jeg tager fejl .
Svar #3
14. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)
Numerisk værdi er ligegyldig her, da du antager x>0 ... men du regner forkert på ulighederne ...
1/√x<1 ⇔ 1<√x ⇔ ..
Svar #5
14. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)
Hvorfor vender du uligheden tilsidst? 1<√x ⇔ 1<x dvs. x>1
Svar #7
14. november 2008 af valdsen (Slettet)
Er gået lidt i stå med samme funktion igen..
Skal bestemme den forskrift for den funktion f: I --> R, der er defineret ved f(x)=
∞
∑ (1/(sqr(x)^n)) x tilhørende I
n=0
Svar #8
14. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)
Prøv at sætte y=1/√x og insætte dette i rækken ... den kan du vel genkende :)
Svar #10
15. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)
Med y=1/√x har du ∑n≥0(1/√x)n = ∑n≥0yn = 1/(1-y) = 1/(1-(1/√x)), hvor næstsidste = gælder for |y|<1, som jo er opfyldt når x>1.
... Jeg går udfra at resultatet ∑n≥0yn = 1/(1-y) for |y|<1 er velkendt? Ellers er det nemt at vise :-)
Svar #11
15. november 2008 af valdsen (Slettet)
Tak Chan har nu løst den del af opgaven :D..
Forskriften blev da f(x)=y = 1/sqr(x)?
Svar #12
15. november 2008 af valdsen (Slettet)
Skal bagefter vise at funktionen f er monotont aftagende på hele intervallet I. Det gøres ved at differentierere den i guess? Efterfølgende skal værdimængden for funktionen f og elasticiten bestemmes det gøres på samme måde i guess?
Svar #13
15. november 2008 af Danielras (Slettet)
#11
Nej. I #10 bruges y som betegnelse for den del som opløftes i n'te hvor der i #1 bruges r. Ved ikke om det er det der forvirrer dig, men som der står i #10:
f(x) = 1/(1-(1/√x)) = √x / (√x-1) , x > 1
Svar #14
15. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)
#13 hmm jeg burde nok have forsat med at bruge r som substitionsparameter :/
Svar #15
15. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)
#12 ja til monotoni. Dette monotoniforhold bruger du så når du skal bestemme Vm(f)=f(I), ved at kigge på f(x) for x→1 og x→∞ :)
... Aner ikke hvad du mener med "elasticiten" :(
Skriv et svar til: Uendelige rækker + konvergens
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
