Fysik

Sattelitter om Jorden

18. november 2008 af Phileo (Slettet)

I oktober 1957 opsendte Suvjetunionen rumsonden Sputnik 1, der som den første kredsede om Jorden i stor højde. Kort tid efter fulgte Sputnik 2 med rumhunden ajka ombord og den amerikanske Exlorer 1.

- Beregn med udgangspunkt i Månens bevægelse (a=384399 km, T=27,3217 døgn) omløbstiden for en sattelit med a= 6578 km, svarende til en cirkelformet bane 200 km over Jorden.

Har brug for hjælp til valg af fremgangsmåde? Vi har om emnet Bevægelse, hastighed osv., men da jeg var syg, sidst vi havde om emnet, er jeg nu total blank. Nogen der kan komme med en eventuel formel?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2008 af Jerslev

#0: Kender du til jævn cirkelbevægelse?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
18. november 2008 af Phileo (Slettet)

Nej.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2008 af Jerslev

#2: Det er det princip du skal benytte - prøv at læse om det i din bog. :)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
18. november 2008 af Phileo (Slettet)

Det fremgår ikke i min første post, men sidder ikke lige med min bog, da jeg ellers så selv ville slå det op :P

Du kan vel ikke bare lige forklare en smule? Har nemlig en kort aflevering for til i morgen, og har ikke min Spektrum ved mig.


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. november 2008 af Jerslev

#4: For jævn cirkelbevægelse gælder, at centripetalkraften er givet som: F = mv2/r, hvor m er massen af legemet, v er legemets (vinkelrette hastighed) og r er afstanden fra centrum af bevægelsen ud til legemet.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #6
19. november 2008 af Phileo (Slettet)

Mange tak, Jeslev. Jeg har endnu til i aften til at aflevere den, men har i mellemtiden fået fat i min bog, og har kigget på cirkelbevægelse og acceleration. Der har jeg fundet Newtons gravitationslov, der hedder F=G*((m1*m2)/r2) , hvor accelerationen i cirkelbevægelsen hedder a=((4*p2)/T2)*r .

Sikker på det ikke er disse formler, jeg skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2008 af Jerslev

#6: De kan udledes ud fra ovenstående formler, så de er ækvivalente. :)

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: Sattelitter om Jorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.