Kemi

Ligevægt. Med ubekendte koncentrationer

19. november 2008 af briinch (Slettet)

Har en opgave der lyder således:

2 NO2Cl (g) -->/<-- 2 NO2 (g) + Cl2 (g)

2,00 mol NO2Cl (g) anbringes i en beholder på 50,0 liter. Ved ligevægt indeholder blandingen 0,50 mol Cl2 (g).

a) Beregn Kc i denne tilstand.

- Der er ikke angivet temperatur i opgaven. Hvordan skal jeg så beregne opgaven.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2008 af mathon

                                                    2NO2Cl(g)     -->/<--     2NO2(g)    +   Cl2(g)
startstofmængder                               2                                0                 0      
ligevægtsstofmængder                        2-x                              x                0,5x
ligevægtskoncentrationer               0,02*(2-x)                      0,02*x           0,01*x
 

Kc = [NO2]2*[Cl2]/[NO2Cl]2

Kc = (0,02*x)2*(0,01*x)/(0,02*(2-x))2
og
0,5x = 0,5 ⇔ x = 1

hvoraf
Kc = (0,02*1 M)2*(0,01*1 M)/(0,02*(2-1) M)2 = 0,01 M
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2008 af mathon

benyttet er

c = {n}/{V} = {n}/50 =  (1/50)*{n} = (2/100)*{n} = 0,02*{n}


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2008 af Arctan (Slettet)

Det er en forvirrende løsningsmåde, men med korrekt løsning og resultat. Vi har, at cNO2Cl = 2 mol / 50 L = 0.04 M, så:

         

                       2NO2Cl            →               2NO2         +         Cl2

start                  0.04                                    0                        0

ændring              -2x                                   +2x                     +x

ligevægt         0.04 - 2x                                2x                       x

             

så,

Kc = [NO2]2[Cl2] / [NO2Cl]2 = (2x)2x / (0.04 - 2x)2, som med x = 0.50 mol / 50 L = 0.01 M, giver

Kc = (2·0.01)20.01 / (0.04 - 2·0.01)2 = 0.01 (angives typisk uden enheder)


Skriv et svar til: Ligevægt. Med ubekendte koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.