Matematik

skæringspunkt

23. november 2008 af 28994 (Slettet)

Hej jeg er lige begyndt at lære differential-regning og alt det der, og jeg er ikke så pisse god til det.

Så jeg sidder med et problem hvor jeg ikke rigtig ved hvordan jeg skal gribe det an.

Opgaven er som følger:

en parabel har ligningen y=0,5x^2+x+3, og en ret linje har ligningen -2x+b.

a) Bestem den værdi af b hvor parablen og linjen har netop et fælles punkt.

Jeg ville være meget glad hvis nogen kunne mig et hint om hvordan jeg skal løse det her.

Mvh.
Frank


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. november 2008 af peter lind

Sæt de 2 funktioner lig hinanden. Dette giver en andengradsligning. Hvis denne ligning har netop en løsning, er der netop et fælles punkt på graferne.


Brugbart svar (2)

Svar #2
23. november 2008 af juventuz (Slettet)

Se linjen som en tangent, der tangerer y, som jeg videre kalder for f(x)

differentierer f(x)

f´(x)=x+1

sætter lig -2, da linjen har hældningen -2

-2=x+1

x=-3

f(-3)=4.5

y=-2(x-(-3)+4.5=-2x-6+4.5=-2x-1.5

Hvorfor b=-1.5


Svar #3
23. november 2008 af 28994 (Slettet)

tak for det fantastiske svar juventuz!


Svar #4
24. november 2008 af 28994 (Slettet)

hmm, jeg troede jeg forstod det fuldstændigt, men jeg kan ikke helt forstå hvad du gør i stykket:

y=-2(x-(-3)+4.5=-2x-6+4.5=-2x-1.5

hvis du vil skrive en forklaring så bliver jeg glad og giver øl... =D
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2008 af Isomorphician

Tangentligningen bruges:

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)


Svar #6
24. november 2008 af 28994 (Slettet)

mange tak for svarene... den der tangentligning kunne min lærer godt lige have nævt inden vi begynte at lae de her opgaver :S klart man ikke kan finde ud af pisset hvis ingen fortæller en hvordan et skal gøres.


Skriv et svar til: skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.