Matematik

Tangent gennem punkt væk fra grafen.

26. november 2008 af yebbe (Slettet)

Hej hvordan er det nu man finder forskriften for en tangent på en graf, når man kun kender et punkt væk fra grafen, og man kender heller ikke hældningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2008 af mathon

skriv hele opgaveteksten...


Svar #2
26. november 2008 af yebbe (Slettet)

det er opgave 17b på dette link http://www.imada.sdu.dk/~hjm/MM503/stxopgaveraugust2008.pdf.pdf


Svar #3
26. november 2008 af yebbe (Slettet)

f(x)=2x3-15x2+24x+5
Tangenten til grafen for f i punktet kaldes m. Som det ses på figuren, har grafen for f også en anden tangent l, der går igennem P. P(5,f(5))


a) Bestem en ligning for m, og bestem
førstekoordinaten til røringspunktet for l.

Jeg har fundet ligningen for m, men kan simpelthen ikke finde røringspunktet hvor linien l rører grafen. For linien kender man ikke hældningen på, blot et andet punkt hvor linien skærer.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2008 af mathon

f '(x) = 6x2 - 30x + 24

tangentligning gennem (xo,f(xo)) og (5,0)

y - f(xo) = f '(xo)(x-xo) gennem (5,0)

0- f(xo) = f '(xo)(5-xo)

f(xo) = f '(xo)(xo-5)    som ved indsættelse giver

2xo3-15xo2+24xo+5 = (6xo2 - 30xo + 24)(xo-5)       (xo-5) er divisor på venstre side

(2xo2-5xo-1)(xo-5) = (6xo2 - 30xo + 24)(xo-5)        der divideres med (xo-5)

2xo2-5xo-1 = 6xo2 - 30xo + 24                             som reduceres til

4xo2 - 25xo + 25 = 0 og xo ≠ 5                            hvoraf

xo = (5/4) = 1,25


Svar #5
26. november 2008 af yebbe (Slettet)

hej jeg forstår det nogenlunde, men hvordan bytter du rundt der hvor du skriver "som ved indsættelse giver" for lige oven over står der 5-xo inde i parantesen og nu står der x0-5, hvordan gør du dette?


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. november 2008 af mathon

0- f(xo) = f '(xo)(5-xo)

-f(xo) = f '(xo)(5-xo)          der ganges med -1 på begge sider

(-1)(-f(xo)) = f '(xo)(5-xo)*(-1)

f(xo) = f '(xo)(xo-5)


Svar #7
26. november 2008 af yebbe (Slettet)

Nåå ja selvfølgelig..... tak for hjælpen ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2009 af Shaaaz (Slettet)

Hejså :)

Har lige et spørgsmål til ovenstående:

Ved linjen:

2xo3-15xo2+24xo+5 = (6xo2 - 30xo + 24)(xo-5) (xo-5) er divisor på venstre side

(2xo2-5xo-1)(xo-5) = (6xo2 - 30xo + 24)(xo-5) der divideres med (xo-5)

Hvor blive 24xo henne på venstre side af ligningen..??


Skriv et svar til: Tangent gennem punkt væk fra grafen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.