Matematik

indsætte x værdi ?

28. november 2008 af seriøs (Slettet)


Antallet N(t) af bakterier efter t døgn vokser i en bestemt bakteriekultur efter forskriften:
N(t) = 100 · e^0,23t
Bestem N(0) og N(3). Angiv derefter fordoblingstiden og vækstraten pr. døgn.
Jeg finder først y ved hjælp af x:
 

Jeg skal så starte med at finde y´idet jeg kender x = 0 og 3

men hvor er det lige, at jeg indsætter x-værdierne, skal det være f.eks med x=3          

N (3) = 100 · e^0,23·3    ?

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. november 2008 af mathon

Ja


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. november 2008 af mathon

fordoblingstiden T2

N(T2) = 100 · e0,23*T2 = 200

e0,23*T2 = 2 ...........


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. november 2008 af mathon

dN/dt = 100·e0,23t *(0,23t)' = N(t)*0,23

dN/dt = N'(t) = 0,23*N(t)


Svar #4
28. november 2008 af seriøs (Slettet)

·Ved at indsætte x-værdien har jeg fået y = 377,58...

T2 = (log2 / log a) 

mathon kan jeg ik bruge den formel til det? 

men jeg kender ik a værdien..?

Her har du indsættet T2, men den har jeg ikke regnet ud?

N(T2) = 100 · e0,23*T2 = 200

e0,23*T2 = 2 ...........


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. november 2008 af mathon

e0,23*T2 = 2

0,23*T2 = ln(2)

T2 = ln(2)/0,23


Svar #6
28. november 2008 af seriøs (Slettet)

undskyld, men hvor har du 2-tallet fra..? (er det formlen..)

e0,23*T2 = 2      <--- ??

her bliver det = ln pga e ok.

0,23*T2 = ln(2)       <-- du har stadig 2-tallet med her :)

T2 = ln(2)/0,23     <-- og her..

Det er pga. den her formel så   T2 = (log2 / log a)

hvor a = 0,23 og In(2) (Fordi e indgår) og så får jeg 3 i facit ik :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. november 2008 af mathon

100·e0,23*T2 = 200     divider med 100 på begge sider

e0,23*T2 = 2


Svar #8
28. november 2008 af seriøs (Slettet)

ok jeg får  T2 = ln(2) / 0,23 = 3,01

og r = 0,23 - 1 = - 0,77 = - 70 % ..?


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. november 2008 af mathon

vækstraten pr. døgn = e0,23 - 1 = 0,2586 = 25,86%


Svar #10
28. november 2008 af seriøs (Slettet)

nå ok fordi den er opløftet af e ... mange tak for hjælpen :o)


Skriv et svar til: indsætte x værdi ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.