Matematik

vektorfunktion

02. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

Denne partikel bevæger sig som denne vektorfunktion:

(x (over) y) = (t6-6t (over) t4-8)

hvor t angiver tiden målt i sekuder og x og y er målt i m.

Bestem det tidspunkt hvor hastighedsvektoren er ensrettet med vektoren (10 (over) 8)

Er der nogen der vil hjælpe mig med denne opgave ?

Jeg tror man kan starte med at gøre sådan men er ikke sikker:

s(t) = (x (over) y) = (t6-6t (over) t4-8)

s(t) = v(t)* = ( (t6-6t)* (over) (t4-8)* ) = (6t5-6 (over) 4t3-0)
 

men hvordan kommer jeg så videre ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2008 af peter lind

Sæt højre side lig med (10,8)

(NB i opgaver som denne kan du godt skrive vektorene som rækkevektorer. Hvis du absolut skal angive at det er en søjlevektor kan du gøre det ved at anbringe | som indeks, eks (10, 8)| ).

Iøvrigt får du dermed 2 ligninger med 1ubekendt, som ikke nødvendigvis har nogen løsning og det har denne ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

t=1,26 sek efter min hovedregning

Jeg ville også hellere skrive:

S(t)=(t6-6*t)*i +(t4-8)*j og så tage den derfra. Når der er tale om tid, så er det bedst at bruge t i stedet for x og S i stedet for y, da det er en bevægelsesligning.


Svar #3
03. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

og j er det så 10 og 8 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

nej, 10 og 8 er rene tal, såkaldte skalarer, derimod er udtrykker v = (10,8) en vektor i planen. i oger enhedsvektorer i plankoordinatsystemet, men hvis du endnu ikke har haft vektorregning så glem det (eller endnu bedre gem det). Jeg skriver i øvrigt vektorer med fed skrift herinde, når jeg husker det


Svar #5
03. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

men hvordan løser jeg det så ? .

jeg er rimelig meget på bar bund.

og jeg har haft om vektorer - men sådan en opgave står der bare ikke i vores bog ..... 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2008 af peter lind

Hvis du sætter ind som angivet  får du v(t)=(6t5-6 , 4t3) = (10,8) eller med andre ord de 2 ligninger

6t5-6 =10 <-> 6t5=16 og 4t3=8.
 


Svar #7
04. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

hvad er tidspunktet så hvor partiklen er ensrettet med vektoren (10,8) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2008 af mathon

4t3 = 8

isoler t .....


Svar #9
04. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

hvad så med 6t5=16 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. december 2008 af mathon

"Bestem det tidspunkt..."

4t3 = 8

t3 = 2

t = 3√(2) = 21/3


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. december 2008 af mathon

6t5 = 16

3t5 = 8

t5 = (8/3)

t = (8/3)1/5


Svar #12
04. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

jeg forstår bare ikk hvordan der er 2 tidspunkter når opgaven siger "Bestem det tidspunkt hvor hastighedsvektoren er ensrettet med vektoren (10 , 8)"....

sys den er lidt mærkelig den her opgave...


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

mathon, Peter Lind og jeg har alle fået det samme, nemlig 1,2 sek


Svar #14
04. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

jeg må være spejlblank . for kan simpelthen ikk se hvor det resultat kommer fra ....


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Det er nok, fordi du mangler det grundlæggende. Når en vektor, er parallel med en anden vektor, så kan for eksempel u skrives som u=k*v, hvor k er et reelt tal. Det kalder man en liarkombination (læs om det i din lærebog, så forstår du det bedre).


Svar #16
04. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

okay nu kan jeg måske se det :

solve(6t5-6)=10,t)    t=1,2

solve( 4t3=8,t)    t=1,2

er det sådan i har fået det ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

jeg kender ikke solve-funktionen, bruger stadig regnestok og logaritmetabel


Svar #18
04. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

solve vil bare sige at man løser ligningen ..


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. december 2008 af peter lind

Jeg havde desværre set det som at hastighedsvektoren skulle være lig med (10,8) og altså ikke blot parallel med. Ligningerne ændres så til (se #15)

6t5-6 =10k  og 4t3+8k


Svar #20
05. december 2008 af christiasoerensen (Slettet)

hvad vil tidspunktet så være når de er parallelle ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.